INFORÁDIÓ
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende

űr

csillag

bolygó

naprendszer

atacama-sivatag

A Los Angeles-i Griffith Csillagvizsgáló által közreadott videóról készített képen a Jupiter (b) és a Szaturnusz egymáshoz közelít 2020. december 21-én, mielőtt megvalósul a két bolygó együttállása.

Mintha pislákolna valamilyen "fény" a Naprendszeren kívül

Infostart / MTI

Egy Jupiter-szerű világot fedeztek fel, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körül.

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül - egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körül ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

A kutatók a chilei Atacama sivatagban található ALMA obszervatóriumból észlelték a felgyülemlő, örvénylő anyagból álló korongot egy fiatal csillag körül keringő két újszülött bolygó egyike körül.

A PDS 70 nevű csillag viszonylag közel van a Földhöz, mintegy 370 fényévre.

A holdak egy úgynevezett cirkumplanetáris korongból születnek. Bár több ezernyi exobolygót fedeztek már fel, eddig holdképződést nem észleltek a Naprendszeren kívül. A kutatók szerint a felfedezés hozzájárul a bolygók és holdak kialakulásának jobb megértéséhez.

Myriam Benisty, a Grenoble-i Egyetem csillagásza, az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány vezető szerzője rendkívüli, régóta várt felfedezésként értékelte a megfigyelést, amely segítheti a bolygóképződés elméletének igazolását, a bolygók és holdjaik születésének megfigyelését.

A narancssárga színű PDS 70 csillag nagyjából akkora tömegű, mint a Nap, és körülbelül ötmillió éves lehet. A két észlelt exobolygó még fiatalabb.

Mindkét bolygó hasonló a Jupiterhez, bár nagyobbak nála.

A két bolygó közül az egyik, a PDS 70c körül keletkezett egy holdképző korong. A kutatók korábban már találtak bizonyítékot a bolygó körüli korongra, de a mostani észlelés meg is erősítette ezt.

Stefano Facchini, a tanulmány tásszerzője szerint még mindkét bolygó fiatal, egy olyan dinamikus szakaszban vannak, amikor még csak kialakítják a légkörüket. A PDS 70c 33-szor nagyobb távolságban kering a csillaga körül, mint a Föld és a Nap távolsága.

Benisty szerint lehetséges, hogy vannak további, eddig fel nem fedezett bolygók a rendszerben.

Nyitókép: MTI/EPA/Griffith Csillagvizsgáló
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018