eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Los Angeles-i Griffith Csillagvizsgáló által közreadott videóról készített képen a Jupiter (b) és a Szaturnusz egymáshoz közelít 2020. december 21-én, mielőtt megvalósul a két bolygó együttállása.
Nyitókép: MTI/EPA/Griffith Csillagvizsgáló

Mintha pislákolna valamilyen "fény" a Naprendszeren kívül

Egy Jupiter-szerű világot fedeztek fel, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körül.

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül - egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körül ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

A kutatók a chilei Atacama sivatagban található ALMA obszervatóriumból észlelték a felgyülemlő, örvénylő anyagból álló korongot egy fiatal csillag körül keringő két újszülött bolygó egyike körül.

A PDS 70 nevű csillag viszonylag közel van a Földhöz, mintegy 370 fényévre.

A holdak egy úgynevezett cirkumplanetáris korongból születnek. Bár több ezernyi exobolygót fedeztek már fel, eddig holdképződést nem észleltek a Naprendszeren kívül. A kutatók szerint a felfedezés hozzájárul a bolygók és holdak kialakulásának jobb megértéséhez.

Myriam Benisty, a Grenoble-i Egyetem csillagásza, az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány vezető szerzője rendkívüli, régóta várt felfedezésként értékelte a megfigyelést, amely segítheti a bolygóképződés elméletének igazolását, a bolygók és holdjaik születésének megfigyelését.

A narancssárga színű PDS 70 csillag nagyjából akkora tömegű, mint a Nap, és körülbelül ötmillió éves lehet. A két észlelt exobolygó még fiatalabb.

Mindkét bolygó hasonló a Jupiterhez, bár nagyobbak nála.

A két bolygó közül az egyik, a PDS 70c körül keletkezett egy holdképző korong. A kutatók korábban már találtak bizonyítékot a bolygó körüli korongra, de a mostani észlelés meg is erősítette ezt.

Stefano Facchini, a tanulmány tásszerzője szerint még mindkét bolygó fiatal, egy olyan dinamikus szakaszban vannak, amikor még csak kialakítják a légkörüket. A PDS 70c 33-szor nagyobb távolságban kering a csillaga körül, mint a Föld és a Nap távolsága.

Benisty szerint lehetséges, hogy vannak további, eddig fel nem fedezett bolygók a rendszerben.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×