eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Az mRNS-oltás náthává szelídíti a megbetegedést

Ha egy, a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával oltott ember esetleg mégis megfertőződik koronavírussal, jó eséllyel enyhe lefolyású lesz a betegsége, derül ki egy friss kutatásból. Ami még ennél is fontosabb talán: az mRNS-vakcinákkal immunizált fertőzöttek sokkal kisebb eséllyel adják tovább a betegséget, mint azok, akik oltatlanként esnek át rajta.

Az e kérdéskört vizsgáló kutatásba bevont, Moderna- vagy Pfizer-vakcinával immunizáltakat 91 százalékos hatékonysággal védte meg az oltás a fertőzéstől, akik pedig megbetegedtek, azok enyhe tüneteket tapasztaltak, vagy betegségük sokkal gyorsabb lefolyású volt, mint az oltatlanoké.

Vírustöltöttségük is negyven százaléka volt azokénak, akik nem vettek fel semmilyen vakcinát, de megbetegedtek – írja a MedicalXpress.

"Ha valaki legalább egy adaggal be volt oltva, akkor rövidebb ideig volt a szervezetében kevesebb vírus, mint azokéban, akik nem voltak beoltva, ami azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel adták át a vírust másnak" – mondta Jefferey Burgess kutató, a tucsoni Arizonai Egyetem Közegészségügyi Főiskolájának kutatási dékánhelyettese.

Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető kutatója szerint az eredmények nagy bizalmat kell hogy adjanak az embereknek a Covid-19 vakcinákkal kapcsolatban. "Amikor a nagyon ritka megfertőződések előfordulnak az oltottak körében, azok klinikailag valójában nem jelentenek semmit, mivel

a súlyosság és a fertőzőképesség nagy mértékben csillapított

– még a nem teljesen beoltott egyéneknél is" – mondta el.

A kutatásba 3975 embert vontak be, közülük 796 volt oltatlan, a többiek pedig legalább egy adagot kaptak már. Az egészségügy frontvonalában dolgozók és egyéb priorizált csoportok tagjai kerültek be a kutatásba. A kutatók december közepétől április közepéig figyelték meg őket: 156 oltatlan ember mellett tizenegy egy adaggal oltott és öt két adaggal oltott kapta csak el ez idő alatt a fertőzést. Egy adag vakcina 81, kettő pedig 91 százalékos védelmet adott az oltottaknak. Az oltottak megfertőződésük esetén 58 százalékkal kisebb eséllyel lettek lázasak vagy tapasztaltak hidegrázást.

Általában két napot töltöttek ágyban náthához hasonló tünetekkel.

A kutatás még a delta variáns megjelenése előtt zajlott, így arra vonatkozó tanulságokat nem lehet belőle levonni, hogy azzal szemben milyen védelmet nyújtanak a vakcinák. A kutatók azonban nem gondolják, hogy jelentős különbség lenne tapasztalható e téren a delta kapcsán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×