eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A pisztrángokból is drogfüggőt csinál a metamfetamin

Egy prágai kutató szerint ha a vizekben felhalmozódik a metamfetamin, az a pisztrángot is épp olyan függővé teheti, mint a szerhasználókat.

Pavel Horky, a prágai Cseh Élettudományi Egyetem viselkedésökológusa arra volt kíváncsi, hogy a halak szervezetében felhalmozódó drogok megváltoztatják-e az állatok viselkedését. A kutató csapata negyven barna pisztrángot helyezett el egy olyan akváriumban, amelynek vizében épp akkora volt a metamfetamin előfordulása, mint a természetes vizekben. Az állatok nyolc hétig éltek ebben a vízben, majd tiszta és friss vízbe helyezték át őket – írja a CNN.

A következő időszakban kétnaponta vizsgálták meg az állatokat: arra voltak kíváncsiak, vannak-e elvonási tüneteik. Választási lehetőséget kínáltak nekik a tiszta, illetve a droggal szennyezett víz között, és egy másik negyven barna pisztrángból álló kontrollcsoporttal hasonlították össze viselkedésüket.

A metamfetaminnal szennyezett vízben hosszasabb időt eltöltő halak még négy nappal azután is a droggal telített vizet választották, hogy már friss vízben élhettek.

Ez arra utal, hogy elvonási tüneteik voltak. Mindezen túl a metamfetamint megismerő állatok sokkal kevésbé voltak aktívak, mint azok, akik tiszta vízben éltek, és tíz nappal az után, hogy kivették őket a droggal telített vízből, még mindig megtalálták a metamfetamin nyomát agyukban. Eszerint már kis mennyiségben is kihat a metamfetamin az állatok viselkedésére.

A metamfetamin a szennyvízzel kerül az élővizekbe, mivel a szennyvíztisztítókat nem úgy tervezték, hogy illegális drogok maradványait legyenek képesek kiszűrni.

"A halak érzékenyek számos neurológiailag aktív drog káros hatásaira az alkoholtól a kokainig, és az emberekhez hasonlóan kialakulhat a dopamin jutalmazási útvonalhoz kapcsolódó drogfüggőségük" – mondta Horky. Egyúttal aggodalmának adott hangot, hogy

a drogfüggőség miatt a halak több időt tölthetnek a számukra egészségtelen szennyvíztisztítók környezetében,

hogy újabb adaghoz juthassanak.

"Az ilyen hatások megváltoztathatják egész ökoszisztémák működését, mivel a káros következményeknek mind az egyedek, mind a populációk szintjén jelentősége van" – mondta.

A kutatás megmutatta azt, hogy az emberiség jóval többféle módon szennyezi környezetét, mint amire elsőre gondolnánk, illetve arra is utal, hogy a vízbe kerülő gyógyszermaradványok is hasonló hatással bírhatnak, mint a drogok.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×