eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (sárga). A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Az év végén már tesztelnének egy univerzális koronavírus-oltást

A kutatók olyan oltáson dolgoznak, amely nemcsak a mostani koronavírus mutációi ellen védenek, hanem a más fajtájú, akár még meg sem jelent koronavírusok ellen is.

Melanie Saville, a jövendő járványok kezelését segítő újításokkal foglalkozó kutatóintézet, a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations igazgatója úgy véli, az az igazi oltás, amely azok ellen a vírusok ellen is védelmet kínál, amelyek valamikor a jövőben ugranak majd át valamilyen állatról az emberekre – idézi a szakértőt a Financial Times. Szerinte már nem csupán az a kérdés, hogy mit tehetünk a jelenlegi pandémia legyőzése érdekében, hanem hogy, miként lehetne megelőzni a következőt - írta összefoglalójában a Napi.hu.

Egy szupertoltás kifejlesztése persze nem egyszerű feladat, például még a hagyományos influenza ellen sem sikerült kifejleszteni (habár dolgoznak rajta, reménykeltő eredményekkel), és ezért minden évben változó vakcinákkal kell védekezni.

  • A jelenlegi koronavírus-oltások úgy működnek, hogy antitestek előállítására késztetik az emberi szervezetet a vírus tüskefehérjéje ellen, amellyel a kórokozó behatol az emberi sejtekbe. Ezzel az a gond, hogy a vírus olyan mutációkat hozhat létre, amelyek elkerülik ezt az immunválaszt.
  • A polivalens oltások azonban olyan fehérjéket keresnek a vírusban, amelyek stimulálják az immunrendszert - ezeket nevezik epitópoknak -, majd ezek közül kiválasztják azokat, amelyek még az erős evolúciós kényszer alatt is csak alig mutálódnak.

Ha tehát egy nem változó fehérjét találnak a víruson, akkor az az ellen kifejlesztett oltás "szuperfegyver" lesz az összes koronavírus ellen.

Paul Higham, a Helsinkiben és Oxfordban tevékenykedő Való Therapeutics biotechnológiai vállalat vezérigazgatója, akinek cége nagyon-nagyon kicsit mutálódó epitópokat célzó polivalens vakcinát fejleszt, abban bízik, hogy már az év végén megkezdhetik a készítményük klinikai tesztjeit és 2022-re a „boltokba kerülhet” a vakcina. A céljuk, a SARS mindkét változata, a MERS, illetve a jövőbeli koronavírusok ellen is védő oltás létrehozása.

Dennis Burton, a kaliforniai Scripps Research Institute kutatóintézet tudósa a feladat nehézségére hivatkozva óvatosságra int. Például a SARS-1 és a jelenleg terjedő SARS-2 viszonylag hasonló, így ki lehet fejleszteni ellenük közös oltást, ám a MERS ellen is hatásos készítmény már nagy ugrásnak tűnik ehhez képest. Más szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a szuperoltások fejlesztéséhez a mesterséges intelligenciára (AI) van szükség, ami az elmúlt időszakban gyorsan terjedt a gyógyszerkutatásokban.

További fejlesztések

Génmódosított baktériumot használnak egy egydolláros vakcinában, amely állatkísérleteken jól szerepelt.

A francia OSE Immunotherapeutics, amely korábban a rák ellen akart oltást fejleszteni az AI segítségével, most szuper koronavírus-oltáson dolgozik és már szeptemberben el akarja kezdeni a tesztelést. Az ő szerük a különböző vírusfajták tüskefehérjéire támad egy olyan készítménnyel, amely azok hasonlóságai alapján ígér általános védettséget.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×