eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Reménykeltőek az univerzális influenzaoltás eddigi tesztjei

Nanorészecskéket használtak a kutatók, többféle influenzatörzs ellen is védhetne.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) elindít egy I. fázisú klinikai tesztet, amelyben egy potenciális univerzális influenzavakcinát vizsgálnak – írja az IFLScience. A nanorészecskés FluMos-v1-et azért fejlesztették ki, hogy hosszú távú védelmet adjon az influenza különböző törzsei ellen. Ezzel megszűnhetne a mostani gyakorlat, amelyben a védőoltásokat minden évben az adott szezonban várható típusokhoz kell igazítani.

A készítmény az állatkísérleteken jobban szerepelt, mint a hagyományos vakcinák - írta a 24.hu.

  • FluMos-v1 az új vizsgálatban négy különböző vírustörzs HA (hemagglutinin) fehérjéit fogja célba venni.
  • A klinaikai tesztet a NIH bethesdai központjában folytatják majd, a 18-50 éves önkénteseket jelenleg is toborozzák.
  • A vizsgálatba 40 embert akarnak bevonni, akiket három csoportba fognak beosztani. Az egyik csoport 20, a másik pedig 60 mikrogrammos dózist kap majd, míg a harmadik, kontrollként működő csoport hagyományos vakcinát. Az oltás utáni héten az alanyoknak naplót kell vezetniük állapotukról.
  • 40 héttel később az önkénteseknek vissza kell térniük egy kivizsgálásra, ahol többek között ellenanyag-szintjüket is felmérik.

A tesztet előreláthatóan 2023. május 1-én fogják lezárni, a szakemberek az eredmények tükrében döntenek majd a lehetséges II. fázisról.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×