eur:
392.82
usd:
367.85
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Unsplash.com

Évente százmilliárdokba kerül a depresszió Magyarországon

Az összes hazai depressziós beteg háziorvosi ellátása évente majdnem 800 millió forintos kiadást generál – derül ki egy új magyar tanulmányból, amelyet a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlésén mutattak be a napokban. 

A depresszió egyéni és társadalmi-gazdasági terheit felmérő tanulmány elkészítésében számos szakember és szervezet vett részt.

"A depresszióval összefüggő összköltség hazánkban évente 360 milliárd forint" – mondta az InfoRádióban Szekeres György, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense.

Ennek

a 360 milliárd forintnak viszont csak 10 százaléka az, ami a betegség ellátásának a közvetlen költsége,

beleértve a járóbeteg-ellátást, a háziorvosi ellátást, a fekvőbeteg-ellátást és a gyógyszerköltséget is. A maradék 90 százalék eloszlásáról is beszélt.

"330 milliárd forint a depressziónak azon járulékos költségeire fordul, amelyeknek a nagy többségét a kiesett munkanapok száma, a nem kiesett, de csökkent teljesítményű munkanapok száma, valamint az egyéb betegségekre gyakorolt negatív hatás teszi ki. Ez a teljes magyar gyógyszerkasszával egyenértékű nagyságrend" – húzta alá.

A felmérés alapján évente 360 ezer főre tehető azon depressziós betegek száma, akik járóbeteg-szakellátásra szorulnak Magyarországon. Ennek költsége kétmilliárd forint körül van. A jelenség terjedésének csökkentéséhez széles körű társadalmi összefogásra volna szükség – tette hozzá az egyetemi docens.

"Javaslatokat is tettünk a szakma nevében, az egyik legfontosabb szempont, hogy önmagában a pszichiátria csekély eredményességgel tudja felvenni a harcot a depresszió ellen.

A leghatékonyabb a megelőzés, az időben történő felismerés és kezelés, amivel sok nehéz fordulatot tudunk kivédeni"

– hangsúlyozta Szekeres György.

A felnőtt magyar lakosság 15 százaléka tapasztalja meg élete során legalább egyszer a depressziót. Éves szinten 700 ezer embert érint valamilyen formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×