eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Gyógymód is kell, nemcsak oltás

A megelőzés fontosabb a gyógyításnál, de nem mindenki kaphatja meg a koronavírus elleni oltást, és az immunhiányos állapotúak esetében nem feltétlenül alakul ki megfelelő védettség sem, ezért a következő fontos lépés egy koronavírus kezelésére hatékony gyógyszer kifejlesztése.

Egy olyan gyógyszer kifejlesztése a cél, amelyet a pozitív teszteredményt követően bevehetnek a fertőzöttek, így megelőzve a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulását. Több cég is fejleszti saját gyógyszerét - az antivirális szerek szájon át szedhető készítmények lehetnek.

"Nagyszerű, hogy az oltások olyan sok emberhez eljutottak, de biztosan nem fogja mindenki felvenni azokat a lakosságból, és nem is mindenki reagál arra ugyanúgy" - idézi David Hirschwerket, a New York-i Northwell Health fertőző betegségekkel foglalkozó orvosát a Japan Times.

Egy könnyen tárolható és szállítható gyógyszer könnyebben beadható is lehet, mint a most használtak, melyek javát kórházi körülmények között lehet csak alkalmazni.

Az egyik befutó a molnupiravir lehet:

a napi kétszer szedendő gyógyszert a Merck fejleszti a Ridgeback Biotherapeutics-szal közösen. A klinikai tesztekben részt vevő önkéntesek közül azoknak, akik pozitív tesztjük után elkezdték szedni a szert, az ötödik napra nem lehetett kimutatni a vírust szervezetében. A placebót szedő önkéntesek negyedénél a vírus kimutatható volt. Ezek biztató adatok, de még csak a klinikai tesztek korai fázisából származnak, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni azokból.

A molnupiravir a polimerázgátlók közé tartozik: ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy egy enzimet vesznek célba, amelyre a vírusoknak szükségük van genetikai anyaguk másolásához. Olyan mutációkat hoznak ott létre, amelyek miatt a vírusok nem tudnak szaporodni.

Egy antivirális szert, a Gilead Sciences gyártott remdesivirt már a világ több részén használják: ez szintén polimerázgátló, de kicsit másképp működik.

Nagy hátránya, hogy kórházban infúzióban adható és kifejezetten a súlyos betegek kezelésére használható. Amikor a koronavírus súlyos állapotot alakít ki, akkor azonban már gyakran megkezdődnek azok a folyamatok, amelyekben az ember saját immunrendszere indít támadást. Ezért került most a fókusz a korábbi szakaszban használható, szájon át szedhető gyógyszerekre.

A Merck mellett vannak további fejlesztők, köztük a Roche és az Atea is: a két cég 1400 önkéntessel teszteli AT-527 nevű polimerázgátlóját. A laborkísérletek alapján a szer nagyon ígéretes. A Pfizer szintén saját gyógyszert fejleszt, amely jelenleg korai humán kísérletek státuszában van. A cél proteázgátlón dolgozik. A proteázenzimek molekuláris ollóként működnek, amelyek a hosszú fehérjeláncokat kisebb darabokra vágják, amelyeket aztán a vírusreplikáció részeként újra összeraknak. Ezt a folyamatot állítja le egy proteázgátló.

A gyártók mind bizakodással tekintenek a kísérletek eredményei elé: amennyiben a gyógyszerek hatásosnak bizonyulnak, azokat a fertőzöttekkel szoros kontaktusba került személyeknek is adni tervezik preventív megoldásként.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×