eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Védőmaszkot viselő utasok a Wesselényi utca villamosmegállóban 2020. április 27-én. Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kisebb csúccsal bíró őszi hullámra számít a magyar biológus

Amíg a világban fertőz a vírus, és amíg nem értük el a nyájimmunitást, újra berobbanhat a járvány – véli Boldogkői Zsolt.

Boldogkői Zsolt a Magyar Hírlapnak adott interjúban a járvány esetleges újabb berobbanást illetően úgy fogalmazott: számos paraméter nem ismert, ezért nem lehet megbízható jóslatokat sem tenni. „Az indiai variánst sem ismerjük még pontosan, főleg nem az esetlegesen a későbbiekben felbukkanó mutációkat” – tette hozzá.

A biológus professzor szerint nem tudható, hogy ezek majd mennyivel terjednek gyorsabban, okoznak-e komolyabb komplikációkat, fertőzik-e a fiatal egészségeseket, vagy mutatnak-e szezonalitást. Ahogyan az sem világos, hogy a lakosság hányad része válik immunissá az oltások és a fertőzés révén, és hogy meddig tart ez a védettség. „A járvány jelenlegi helyzete és az oltásokhoz való viszonyulásunk alapján én inkább egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullámra tippelnék, de ez nem egzakt tudományos megállapítás. Sokan tartottunk a nyitástól is, szerencsére – úgy tűnik –, alaptalanul” – fogalmazott.

A szakember arra is kitért, hogy ma már bebizonyosodni látszik az a korábban csak sejtett állítás, hogy az indiai variáns gyorsabb terjedőképességgel rendelkezik, mint más variánsok. Milliók fertőződtek meg általa, és már legalább negyvennégy országban megjelent. „Ráadásul újabb mutációk keletkeznek.”

Szerinte nem világos pontosan, hogy súlyosabb fertőzést képes-e okozni ez a variáns, vagy csak gyorsabban terjed. „A vírus nemrég került át az emberre, és egyre hatékonyabban fertőzi a sejteket, és ez együtt jár azzal, hogy súlyosabb tüneteteket okoz az egészséges fiatalokban is. Viszont egyértelmű az összefüggés a vakcinázottság és a vírussal szembeni ellenálló képesség között” – emelte ki Boldogkői Zsolt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×