eur:
411.68
usd:
395.29
bux:
79551.8
2024. november 24. vasárnap Emma
Nyitókép: Unsplash.com

Lelepleződött az igazság a D-vitamin és a koronavírus viszonyában

Több mint 18 ezer ember vizsgálatából szűrték le, hogy számít-e a megfertőződés szempontjából a D-vitamin szintje.

A D-vitamin alacsony szintje nem növeli a koronavírussal való fertőződés kockázatát egy amerikai kutatás szerint.

Ha kizárólag az adatokat vesszük figyelembe, észlelhető ilyen kapcsolat, de különböző tényezők, például a kor, nem, etnikum, testtömegindex, vérnyomás, dohányzás és lakóhely bevonása esetén nem figyelhető meg az összefüggés – írták a szakemberek a Jama Open Network című tudományos folyóiratban.

A viszonylag alacsony D-vitamin szinttel rendelkezők tehát nem fertőződnek meg nagyobb eséllyel Sars-CoV-2 vírussal, mint az optimális vitaminszintű emberek.

A kaliforniai San Juan Capistranóban lévő Quest Diagnostics laboratórium munkatársai Yonghong Li vezetésével 2019-es és 2020-as adatokat elemeztek, amelyek az éves dolgozói egészségügyi vizsgálatokból származtak. Összesen 18 148 – 37 és 56 év közötti – ember vett részt a vizsgálatban, mintegy kétharmaduk nő.

A járvány kezdete előtt a vizsgáltak 60 százalékánál a vér D-vitamin koncentrációja milliliterenként kevesebb, mint 30 nanogramm volt, további 25 százaléknak pedig 20 nanogrammnál is alacsonyabb.

Szignifikáns összefüggés azonban nem mutatkozott a vitaminszint és a fertőződés kockázata között.

Korábbi, kisebb tanulmányok, amelyek találtak összefüggést, általában nem vették figyelembe a koronavírussal fertőződés kockázatát növelő egyéb tényezőket. Gyakran a vitaminszintet jóval a megbetegedés előtt vagy a betegség alatt mérték, ezért nem megállapítható, hogy a hiány nem a fertőződés következtében keletkezett-e.

A D-vitamin zsírban oldódó vitaminok egy csoportjának elnevezése. Más vitaminokkal ellentétben a test képes az előállítására napfény segítségével, pontosabban bizonyos hullámhosszú UV-B sugárzás hatására.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elterjedt az a nézet, amely szerint D-vitamin fokozott bevételével elkerülhető a vírussal való fertőződés.

Erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték és a hatóságok a túl magas dózisú készítmények rendszeres bevételének egészségügyi kockázatára figyelmeztetnek. Káros következménye lehet a testben kialakuló túl magas D-vitamin szintnek, például a vesekövek kialakulása vagy a vese elmeszesedése.

A megfelelő D-vitamin szint a legjobban a bőr önszintézise útján érhető el – közölte az állampolgárok mint fogyasztók egészségét fenyegető veszélyek kutatására szakosodott német szövetségi kockázatértékelési intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung - BfR). Ezen felül ajánlatos hetente 1-2 alkalommal zsíros tengeri halak, például hering vagy lazac fogyasztása. A napi akár 20 mikrogramm D-vitamin napi bevételét általában csak az olyan, például idősek otthonában, gondozó intézményekben élőknek javasolják, akik alig mozognak a szabadban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Tizenhárom év után ismét lesz Magyar Filmszemle újításokkal és nagy meglepetésekkel

Tizenhárom év után ismét lesz Magyar Filmszemle újításokkal és nagy meglepetésekkel

Nyolc kategóriában összesen tizenhat díjat adnak át a februári filmfesztiválon. Muhi András, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: ismét versenyfesztivál lesz a Magyar Filmszemle, melyen szakmai különdíjak is gazdára találnak, továbbá az információs és panoráma szekcióban olyan alkotásokat is levetítenek, melyek rendezői nem kívánnak benevezni a versenybe, de a szakma véleményére kíváncsiak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×