eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

Súlyos károkat hagy a diákok lelkében a most lezárult időszak

Az óvodások 25 százalékánál alakult ki szorongás a koronavírus-járvány okozta bezártság miatt a felmérések szerint. Az iskolások között is többen vannak, akik rosszul jöttek ki az elmúlt időszakból. Többüknek nem is lehetett segíteni, mert teljesen megszakították a kapcsolataikat.

A világ legnagyobb, gyermekeket segélyező egyesülete, az UNICEF 2021-ben fő témájává a lelki egészséget tette, mert már tavaly látni lehetett, hogy nagyon rossz hatással van mindenkire, így a kisgyerekekre is a bezártság – mondta az InfoRádióban Szlankó Viola, az UNICEF gyermekjogi szakértője.

"A már meglévő kutatásokból látjuk, hogy az óvodás korosztályban mintegy

25-27 százalékkal növekedett a szorongásos vagy depressziós tünetek érintettjeinek száma.

És noha most úgy tűnik, hogy kicsit fellélegezhetünk, de azért azt látnunk kell, hogy ezek többnyire tartós hatások; amikor 2013-ban a SARS-járvány kitört Kínában, akkor arra jutottak, hogy másfél évvel később is még poszttraumás tünetek vannak azoknál, akik megbetegedtek."

Az UNICEF Magyarországon a középiskolások körében végzett egy nem reprezentatív felmérést, 13–25 évesek mentális-fizikális állapotára vonatkoztak a kérdések – számolt be róla Kövécs Laura, az UNICEF fiatalnagykövete.

"Nagyon sokan, amikor meg kellett jelölni, hogy milyen érzés jellemezte őket leginkább ebben az időszakban, akkor szinte csak negatívumokat jeleztek vissza,

a kitöltők kétharmadánál tapasztaltunk motiválatlanságot, sokan számoltak be arról, hogy feszültebb lett a légkör, stresszesebbek lettek, és unalomról is sokan szóltak."

Ezt támasztja alá az ADOM diákmozgalom 26 ezer résztvevős kérdőíves felmérése is: az online oktatás nagyon rányomta a bélyegét a diákok lelkiállapotára.

"Napi több óránk megy el azzal, hogy a hozzánk forduló diákoknak válaszolgatunk. A pszichológusok hiánya, úgy érezzük, nem eléggé feldolgozott téma, és a diákok mentálhigiénés állapota is ide tartozik" – jelezte az InfoRádiónak Schermann Fruzsina, a mozgalom szóvivője.

Az ADOM mozgalom szerint el kell érni, hogy

tabuk nélkül lehessen a problémákról beszélni,

és azt is, hogy ne legyen "ciki" segítséghez, akár pszichológushoz is fordulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×