INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

adom

diák

pszichológia

koronavírus

home office

Súlyos károkat hagy a diákok lelkében a most lezárult időszak

Súlyos károkat hagy a diákok lelkében a most lezárult időszak

Az óvodások 25 százalékánál alakult ki szorongás a koronavírus-járvány okozta bezártság miatt a felmérések szerint. Az iskolások között is többen vannak, akik rosszul jöttek ki az elmúlt időszakból. Többüknek nem is lehetett segíteni, mert teljesen megszakították a kapcsolataikat.

A világ legnagyobb, gyermekeket segélyező egyesülete, az UNICEF 2021-ben fő témájává a lelki egészséget tette, mert már tavaly látni lehetett, hogy nagyon rossz hatással van mindenkire, így a kisgyerekekre is a bezártság – mondta az InfoRádióban Szlankó Viola, az UNICEF gyermekjogi szakértője.

"A már meglévő kutatásokból látjuk, hogy az óvodás korosztályban mintegy

25-27 százalékkal növekedett a szorongásos vagy depressziós tünetek érintettjeinek száma.

És noha most úgy tűnik, hogy kicsit fellélegezhetünk, de azért azt látnunk kell, hogy ezek többnyire tartós hatások; amikor 2013-ban a SARS-járvány kitört Kínában, akkor arra jutottak, hogy másfél évvel később is még poszttraumás tünetek vannak azoknál, akik megbetegedtek."

Az UNICEF Magyarországon a középiskolások körében végzett egy nem reprezentatív felmérést, 13–25 évesek mentális-fizikális állapotára vonatkoztak a kérdések – számolt be róla Kövécs Laura, az UNICEF fiatalnagykövete.

"Nagyon sokan, amikor meg kellett jelölni, hogy milyen érzés jellemezte őket leginkább ebben az időszakban, akkor szinte csak negatívumokat jeleztek vissza,

a kitöltők kétharmadánál tapasztaltunk motiválatlanságot, sokan számoltak be arról, hogy feszültebb lett a légkör, stresszesebbek lettek, és unalomról is sokan szóltak."

Ezt támasztja alá az ADOM diákmozgalom 26 ezer résztvevős kérdőíves felmérése is: az online oktatás nagyon rányomta a bélyegét a diákok lelkiállapotára.

"Napi több óránk megy el azzal, hogy a hozzánk forduló diákoknak válaszolgatunk. A pszichológusok hiánya, úgy érezzük, nem eléggé feldolgozott téma, és a diákok mentálhigiénés állapota is ide tartozik" – jelezte az InfoRádiónak Schermann Fruzsina, a mozgalom szóvivője.

Az ADOM mozgalom szerint el kell érni, hogy

tabuk nélkül lehessen a problémákról beszélni,

és azt is, hogy ne legyen "ciki" segítséghez, akár pszichológushoz is fordulni.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Mentális problémák - kisgyerekek, iskolások
 
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018