INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

koronavírus

covid-19

kezelés

vakcina

Jöhet az orrba fújható koronavírus-vakcina

Jöhet az orrba fújható koronavírus-vakcina

Infostart

Folyamatos a tudományos innováció a koronavírussal kapcsolatban: egy újfajta gyógyszerről és egy orrba fújható vakcináról is érkeztek hírek az elmúlt napokban.

A Merck vadonatúj, szájon szedhető gyógyszerrel csökkentheti a betegek vírusterhelését – írja a MedicalXpress. A gyógyszercég januárban két vakcina fejlesztését is lezárta, viszont két terápiás lehetőséget nyújtó gyógyszer fejlesztésén is dolgozik. Ezek egyike, a molnupiravir, melyen a Ridgeback Biotherapeuticsszal közösen dolgozik, ígéretes eredményeket produkál.

Biztonságos és hatékony

A Merck közlése szerint azt követően, hogy egy koronavírusos beteg öt napon át szedi a molnupiravirt, szervezetében jelentősen csökken a vírus mennyisége. Ez egy második fázisú klinikai tesztből derült ki, amelybe 202, tüneteket produkáló, de otthonában gyógyuló beteget vontak be. Semmilyen biztonsági aggály nem merült fel a kísérletben - mindössze négy nem várt esemény következett be annak ideje alatt, de később ezek mindegyikéről kiderült az, hogy nem voltak összefüggésben a szer használatával.

A Merck emellett egy MK-711 néven ismert, másik gyógyszeren is dolgozik, amely a közepes súlyosságú, illetve súlyos állapotú koronavírusos betegeken segíthet. Klinikai tesztjeik előzetes eredményei azt mutatják, hogy

a halálozás, illetve a légzési nehézségek kialakulásának esélye több mint 50 százalékkal csökken szedésének hatására.

Helyben termel antitestet

Az Altimmune amerikai cég eközben orrba fújható vakcinán dolgozik: a Business Insider cikke szerint az ilyen típusú vakcinák hatékonyabban csökkenthetik a vírus átadását, mint az injekcióban beadottak, mivel a vírus elsődleges támadási felületére hatnak. Az Altimmune múlt hónapban hirdetett meg 180 fő bevonásával klinikai kísérletet a vakcina hatékonyságának és biztonságosságának kiderítésére: első eredményeik a második negyedévben várhatók. A kísérletben 18-55 évesek vesznek részt, amennyiben hatékonynak bizonyul a szer, akkor 2022 elejére kerülhet használatba.

Az orrba fújt vakcinának köszönhetően az antitestek

az orr és a torok nyálkahártyáján lokálisan termelődhetnek

a beviteli módnak köszönhetően, ami a vírusleadást csökkentve a további megfertőződések kialakulásának lehetőségét csökkenti.

Máshol is készül ilyesmi

Nem az Altimmune az egyetlen olyan vállalat, amely orrba fújható vakcinán dolgozik: Kínában, Indiában és az Egyesült Királyságban is folynak kísérletek. Nem ez lenne az első olyan vakcina, amelyet nem vállba injektálva kapnak meg az emberek: a gyermekbénulás ellen használatba került már évtizedekkel ezelőtt a csepp formátumú vakcina, és Amerikában számos orrba fújható influenzavakcina is forgalomban van. Az Altimmune szere

hónapokig tárolható és nem igényel hűtést,

ami nagy előny lehet, így akár a variánsok elleni emlékeztető oltás szerepét is betölthetné. A cég még idén szeretne gyerekeket is bevonni kísérleteibe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018