eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Jöhet az orrba fújható koronavírus-vakcina

Folyamatos a tudományos innováció a koronavírussal kapcsolatban: egy újfajta gyógyszerről és egy orrba fújható vakcináról is érkeztek hírek az elmúlt napokban.

A Merck vadonatúj, szájon szedhető gyógyszerrel csökkentheti a betegek vírusterhelését – írja a MedicalXpress. A gyógyszercég januárban két vakcina fejlesztését is lezárta, viszont két terápiás lehetőséget nyújtó gyógyszer fejlesztésén is dolgozik. Ezek egyike, a molnupiravir, melyen a Ridgeback Biotherapeuticsszal közösen dolgozik, ígéretes eredményeket produkál.

Biztonságos és hatékony

A Merck közlése szerint azt követően, hogy egy koronavírusos beteg öt napon át szedi a molnupiravirt, szervezetében jelentősen csökken a vírus mennyisége. Ez egy második fázisú klinikai tesztből derült ki, amelybe 202, tüneteket produkáló, de otthonában gyógyuló beteget vontak be. Semmilyen biztonsági aggály nem merült fel a kísérletben - mindössze négy nem várt esemény következett be annak ideje alatt, de később ezek mindegyikéről kiderült az, hogy nem voltak összefüggésben a szer használatával.

A Merck emellett egy MK-711 néven ismert, másik gyógyszeren is dolgozik, amely a közepes súlyosságú, illetve súlyos állapotú koronavírusos betegeken segíthet. Klinikai tesztjeik előzetes eredményei azt mutatják, hogy

a halálozás, illetve a légzési nehézségek kialakulásának esélye több mint 50 százalékkal csökken szedésének hatására.

Helyben termel antitestet

Az Altimmune amerikai cég eközben orrba fújható vakcinán dolgozik: a Business Insider cikke szerint az ilyen típusú vakcinák hatékonyabban csökkenthetik a vírus átadását, mint az injekcióban beadottak, mivel a vírus elsődleges támadási felületére hatnak. Az Altimmune múlt hónapban hirdetett meg 180 fő bevonásával klinikai kísérletet a vakcina hatékonyságának és biztonságosságának kiderítésére: első eredményeik a második negyedévben várhatók. A kísérletben 18-55 évesek vesznek részt, amennyiben hatékonynak bizonyul a szer, akkor 2022 elejére kerülhet használatba.

Az orrba fújt vakcinának köszönhetően az antitestek

az orr és a torok nyálkahártyáján lokálisan termelődhetnek

a beviteli módnak köszönhetően, ami a vírusleadást csökkentve a további megfertőződések kialakulásának lehetőségét csökkenti.

Máshol is készül ilyesmi

Nem az Altimmune az egyetlen olyan vállalat, amely orrba fújható vakcinán dolgozik: Kínában, Indiában és az Egyesült Királyságban is folynak kísérletek. Nem ez lenne az első olyan vakcina, amelyet nem vállba injektálva kapnak meg az emberek: a gyermekbénulás ellen használatba került már évtizedekkel ezelőtt a csepp formátumú vakcina, és Amerikában számos orrba fújható influenzavakcina is forgalomban van. Az Altimmune szere

hónapokig tárolható és nem igényel hűtést,

ami nagy előny lehet, így akár a variánsok elleni emlékeztető oltás szerepét is betölthetné. A cég még idén szeretne gyerekeket is bevonni kísérleteibe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×