INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

cigánycsuk

év madara

mme

madár

orbán zoltán

MME: intő jel, hogy már az igénytelen fajok is fogyatkoznak

MME: intő jel, hogy már az igénytelen fajok is fogyatkoznak

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A cigánycsukot választotta az idei Év Madarának a Magyar Madártani Egyesület. A szervezet így próbálja felhívni arra a figyelmet, hogy az elmúlt 20 évben a mezőgazdaság miatt több mint felével csökkent a faj magyarországi állománya.

Egyre kevesebbet hallani Magyarországon a cigánycsuk jellegzetes énekét. A mezőgazdasági területekhez tökéletesen alkalmazkodott, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben élő madár állománya ugyanis az elmúlt húsz évben nagyon (54 százalékkal) megfogyatkozott, már csak körülbelül 200 ezer példánya él az országban – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

A szakember kiemelte, nem vitás, hogy globálisan, kontinentálisan és Magyarországon is a legjelentősebb élőhelyátalakításért és fajcsökkentésért, vagyis a biodiverzitás felborulásáért a nagyüzemű mezőgazdaság a felelős. Ma már ennek nagyságrendje ott tart, hogy az évszázadok óta az ember mellet élő, az emberi tevékenységhez nemcsak hogy alkalmazkodott, hanem ezt előnyére is kihasználó fajok

pillanatok alatt tűnnek el akár 90 százalékos nagyságrendben.

A cigánycsuk Magyarország valamennyi vidékén megtalálható – mondja Orbán Zoltán. „Aki már sétált gazos árokparton, vagy mezőgazdasági területen, az találkozhatott vele, legfejtebb nem tudta.”

Az apró, pingponglabdánál is kisebb madár hímje fekete és rozsdavörös. A cigánycsuk a növényzet csúcsán üldögél, onnan lesi rovar és pókzsákmányát.

Azért, hogy ne fogyjon tovább az állomány, a lakosság teheti a legtöbbet.

Tudatos döntésekkel ugyanis a mezőgazdaság káros hatásai is mérsékelhetők – hangsúlyozza a Madártani Egyesület szóvivője.

„Ha nem pazarlunk, és nem az van, mint Nyugat-Európában, hogy a megtermelt élelmiszernek a harmada-fele szinte automatikusan megy a kukába. Ha odafigyelünk arra, hogy lehetőleg helyi élelmiszert vásároljunk, akkor nem kell túlpörgetni a mezőgazdaságot” – fogalmazott a szakember. Így a mostani területek felén is akár meg lehetne termelni az élelmiszert biztonságosan.

Orbán Zoltán kiemelte: intő jel kell, hogy legyen, hogy már a cigánycsukhoz hasonló igénytelen fajok állománya is fogyatkozik. Ez ugyanis azt mutatja, hogy

az ember annyira tönkretette a környezetét, hogy az már nemcsak az élővilágra, de valószínűleg a saját egészségére is károsan hat.

További érdekességek itt olvashatók az Év Madaráról, a cigánycsukról.

Nyitókép: MME/Panyik Norbert

Kapcsolódó hang

MME: intő jel kellene lennie, hogy már az igénytelen fajok is fogyatkoznak
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018