INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

koronavírus

oltás

vakcina

covid-19

moderna

mutáns vírus

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája a McKesson elosztóközpontban a Mississippi állambeli Olive Branch településen 2020. december 20-án.

Az új variánsokra is fejleszt oltást a Moderna

Infostart

A cég szerint jelenlegi védőoltásuk is hatékony az új törzsekkel szemben, de úgy tartják, egyelőre egy variánssal szemben csökkent csak a mostani hatékonysága.

Több irányban is tapogatózik a Moderna, miközben választ keres a frissen megjelent vírusmutációk problémájára: az egyik utat az ismétlő oltások megduplázása jelenti, míg a másikat a brit és a dél-afrikai, megváltozott tüskefehérjéjű variánsok felhasználásával fejlesztendő, új vakcinaverzió készítése adja. A Techchrunch cikke szerint mindezt elővigyázatosságból teszik csak, hiszen alapoltásuk is hatékony maradt az új törzsekkel szemben, mindössze a dél-afrikaival szemben vesztett ebből valamicskét.

A cég hozzáállása nem meglepő, hiszen a jövőre nézvést azt valószínűsítették a szakértők, hogy a szezonális influenzaoltáshoz hasonlóan a koronavírus ellenit is akár évről évre frissíteni lehet szükséges. Így az időközben várhatóan még tovább mutálódó vírussal szemben is eredményes védelmet tud majd nyújtani a vakcina.

Mindezen túl fontos információ az is, hogy a cég arról nyilatkozott: már elérhető oltásuk képes megemelni a védettség hatékonyságát bármely, a piacon jelenleg elérhető, vezető védőoltással kombinálva. Eszerint

akár az AstraZeneca, akár a Pfizer oltásával együtt lehet adni

a Modernáét, egy adagot az egyikből, egy adagot a másikból beadva az oltandóknak. Ez nagy segítség lehet akkor, ha valamelyik típusú vakcinából hiány áll fenn, az idő pedig szorít a második adag beadását illetően.

A Moderna oltása jelenlegi adataik szerint a brit variánssal semmit sem vesztett hatékonyságából, a dél-afrikaival szemben pedig annyiban áll a változás, hogy rövidebb ideig tart majd feltételezhetően az immunitás. Ennek remélhetőleg csak annyi lesz a következménye, hogy rövidebb idő elteltével kell beadni az ismétlő oltást az érintetteknek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP pool/Paul Sancya
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018