eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája a McKesson elosztóközpontban a Mississippi állambeli Olive Branch településen 2020. december 20-án.
Nyitókép: MTI/AP pool/Paul Sancya

Az új variánsokra is fejleszt oltást a Moderna

A cég szerint jelenlegi védőoltásuk is hatékony az új törzsekkel szemben, de úgy tartják, egyelőre egy variánssal szemben csökkent csak a mostani hatékonysága.

Több irányban is tapogatózik a Moderna, miközben választ keres a frissen megjelent vírusmutációk problémájára: az egyik utat az ismétlő oltások megduplázása jelenti, míg a másikat a brit és a dél-afrikai, megváltozott tüskefehérjéjű variánsok felhasználásával fejlesztendő, új vakcinaverzió készítése adja. A Techchrunch cikke szerint mindezt elővigyázatosságból teszik csak, hiszen alapoltásuk is hatékony maradt az új törzsekkel szemben, mindössze a dél-afrikaival szemben vesztett ebből valamicskét.

A cég hozzáállása nem meglepő, hiszen a jövőre nézvést azt valószínűsítették a szakértők, hogy a szezonális influenzaoltáshoz hasonlóan a koronavírus ellenit is akár évről évre frissíteni lehet szükséges. Így az időközben várhatóan még tovább mutálódó vírussal szemben is eredményes védelmet tud majd nyújtani a vakcina.

Mindezen túl fontos információ az is, hogy a cég arról nyilatkozott: már elérhető oltásuk képes megemelni a védettség hatékonyságát bármely, a piacon jelenleg elérhető, vezető védőoltással kombinálva. Eszerint

akár az AstraZeneca, akár a Pfizer oltásával együtt lehet adni

a Modernáét, egy adagot az egyikből, egy adagot a másikból beadva az oltandóknak. Ez nagy segítség lehet akkor, ha valamelyik típusú vakcinából hiány áll fenn, az idő pedig szorít a második adag beadását illetően.

A Moderna oltása jelenlegi adataik szerint a brit variánssal semmit sem vesztett hatékonyságából, a dél-afrikaival szemben pedig annyiban áll a változás, hogy rövidebb ideig tart majd feltételezhetően az immunitás. Ennek remélhetőleg csak annyi lesz a következménye, hogy rövidebb idő elteltével kell beadni az ismétlő oltást az érintetteknek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×