eur:
379.96
usd:
352.38
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pixabay.com

Rövid időn belül már csak egy fura vicc lesz a disznódelfin

Tempósan csökken a számuk, már alig úszkál belőlük bő 20 ezer példány.

Egyre csökken a disznódelfinek száma az Északi-tenger németországi részén, 2002 és 2019 között a populáció évente átlagosan 1,8 százalékkal csökkent.

A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatása szerint 2019-ben az Északi-tenger Németországhoz tartozó részén 23 ezer egyed élt csupán.

"Ez a folyamat aggodalomra ad okot" - mondta Anita Gilles, a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője.

Különösen nyugtalanító a tény, hogy a disznódelfinek visszahúzódtak a Sylt szigetének közelében lévő védett területről. A vizsgálat ideje alatt számuk a sziget külső zátonyánál évente átlagosan 3,8 százalékkal csökkent.

Borkum közelében ugyanakkor növekedett a populáció. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, és kiderítésük további vizsgálatot igényel - mondta Gilles.

Más tanulmányok úgy vélik, a populáció változásában nagy szerepe van a hajóközlekedésnek, a halászatnak és a tengeri szélerőműveknek.

"Valószínűleg a különböző okok keveréke és kumulatív hatásuk áll a háttérben" - véli a szakértő.

A közönséges disznódelfinek, más néven barnadelfinek (Phocoena phocoena) számát a levegőből végzett számlálásokkal és becslésekkel határozták meg. Ez a legkisebb delfinfaj és az egyetlen, mely az Északi-tengerben honos.

Jelenléte különösen fontos a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében. Ha ennek ez érzékeny fajnak zsugorodni kezd a populációja, az azt jelzi, hogy nincs többé egyensúly - hangsúlyozta Gilles.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×