eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Az ember számára felfoghatatlanul "tanulják" a nyelvet a gépek

Prószéky Gábor nyelvész-matematikus szerint az ember számára a gépek cselekvése ma már nem felfogható, ez lehet az évtized egyik nagy tudományos tanulsága.

Harmincéves fennállását ünnepelte a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete. Prószéky Gábor elnök, programtervező matematikus, nyelvész az InfoRádiónak a többi között arról beszélt, hogy a gépi tanulórendszerek használatával mérhetővé vált a korábban csak feltételezett, szövegekben megjelenő tudás a világról.

"Az írott szövegekben olyanfajta tudás jelenik meg a világról az elmúlt tíz évben, amelyet intuitíve mindenki sejtett, de nem tudta kimutatni, csak metaforákat használtunk az egyes helyzetekre, hogy mi mire hasonlít. Most mérhetővé tesszük ezt a tudást azzal, hogy a nagy hatékonyságú gépi tanulórendszerek elsajátítanak hatalmas szövegekből olyan ismereteket, amelyeknek a segítségével elkezdenek olyan reakciókat adni, mint az ember" – részletezte Prószéky Gábor.

Ugyanakkor amíg

ezek a mesterséges intelligenciák bizonyos helyzetekben jól használhatók, másokra egyáltalán nem.

"Arra vannak kihegyezve, hogy segítsenek: például fordításban, mégpedig úgy, hogy sok fordítást egyszerre képesek elemezni, és abból készítik a sajátjukat. De a fordítórendszerek nem tudnak máshol megjelenni, mert azokhoz más rendszerekre van szükség" – mondta.

Vagyis az intelligencia egy-egy aspektusát tudják megfogni, úgy tűnik, nagyon hatékonyan, Prószéky Gábor szerint akár azt is ki kell mondani, hogy teljesen "nem értjük, hogy működik a gép", mégis elvégzi a feladatát, "ami nagyon érdekes üzenete a XXI. század második évtizedének".

Ezt úgy kell szerinte elképzelni, hogy ha az ember szeretne kevesebb ismérvvel leírni valamit, akkor a saját logikája szerint gondolkodik.

"Ha van néhány szavam a kis világomról, férfi, nő, fiú, lány, király, királynő, királyfi, királykisasszony, akkor ez nyolc szó, de valójában azt mondtam, egy ismérv a férfi-nő elkülönítés, hogy királyi sarj-e vagy nem, az egy másik, hogy fiatal-e vagy öreg, az pedig egy harmadik. Vagyis három dologgal tudom leírni ezt a nyolc dolgot - így gondolkodtunk eddig. Amikor ilyen szempontokat keresünk, akkor

megpróbáljuk a világot leegyszerűsíteni alapszempontokra, mint a barkochba játéknál: ebből tudunk mi néhány tizet, miközben a gépek több százat.

A gép akár 300 különböző ismérv szerint is tudja osztályozni a nyelv szavait. Mi emberek nem tudnánk ezt megcsinálni, mert nincs a fejünkben 300 ismérv" – indokolta a gépek adta lehetőségek hasznosságát a nyelvész-matematikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×