eur:
394.14
usd:
363.2
bux:
65604.59
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért a Moszkva közelében lévő Bugyenko Fő Katonai Kórházban 2020. július 29-én. Az orosz egészségügyi miniszterhelyettes 2020. augusztus 7-i bejelentése szerint hamarosan befejeződik a Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és augusztus első felében bejegyzik.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Láz, izomfájdalom: kellemetlen mellékhatások bizonyíthatják a vakcina hatékonyságát

Szakemberek szerint fontos már most ismertetni az emberekkel, mire számítsanak a koronavírus-oltással kapcsolatosan: fel kell például hívni a figyelmet arra, milyen ártalmatlan, de kellemetlen mellékhatásokkal járhat majd a vakcina beadatása.

A nagy várakozások övezte koronavírus elleni vakcina beadatását követően az emberek jó eséllyel napokon át fognak influenzaszerű tüneteket érezni: az izomfájdalom, a beadás helyének érzékenysége és az esetlegesen fellépő láz akár a munkából és az iskolából is kivonhatja majd őket néhány napra, foglalja össze a tudósok álláspontját az NBC cikke.

Ráadásul néhány héttel azután, hogy mindezt megélték, mehetnek is vissza orvosukhoz a második adag felvételére.

Tájékoztatni kell

Az oltóanyag engedélyeztetési eljárása még novemberben megindulhat, ezért fontos az embereket felkészíteni arra, mire is számítsanak pontosan azt követően, hogy megkapták az injekciót, vélekedik Saad Omer, a Yale Institute for Global Health igazgatója. A szakember szerint miközben rohamléptekben zajlottak és zajlanak az oltóanyag-fejlesztések, az emberek tájékoztatása egyszerűen elmaradt.

"Készen kell állni. Nem az engedélyeztetés utáni napon kell elkezdeni keresni az anyagokat arról, mit és hogyan kell kommunikálni az emberek felé"

– nyilatkozta Omer. A szakember szerint az Egyesült Államokban a jelenleginél jóval megalapozottabb és részletesebb felkészítésre lesz szükség, főként az oltáskritikus hangok miatt.

"Kommunikálnunk kell, ráadásul hatékonyan, és ehhez már most el kell kezdenünk tervezni" – mondja a szakember, aki a pletykák szerint Joe Biden hamarosan felálló új adminisztrációjában is komoly szerepre számíthat.

Lesz mellékhatás

Az Egyesült Államokban felmérések szerint az emberek fele oltatná be magát a koronavírus elleni vakcinával, melyből kezdetben limitált mennyiség lesz elérhető, de a jövő év közepére már megkezdődhetnek a nagyobb oltási kampányok is. A mellékhatásokkal kapcsolatos kósza vagy fals információk ronthatják az átoltottsági arányt, márpedig szakemberek szerint a legnagyobb tragédia lehet, ha van egy hatékony oltás, amit az emberek nem kérnek.

A Pfizer egy magas rangú képviselője szerint a koronavírus elleni oltásnak lesznek mellékhatásai, melyek nagyjából a felnőttek immunizálására használt készítményeket kísérő reakciókhoz hasonló élettani folyamatokat mutatnak majd. Azt is hozzátette,

ezek erőteljesebbek lesznek egy átlagos influenzaoltás vagy az éppen e cég gyártotta tüdőgyulladás-vakcina, a Prevnar mellékhatásainál.

Így hát a karfájdalomnál, az izomfájdalomnál és a láznál jelentősebb mellékhatások mellett kérik majd az embereket arra, kétszer is oltassák be magukat, miközben tízből egy ember így sem jut majd védelemhez az előzetes hatékonysági adatok szerint.

Fontos üzenetek

A szakemberek szerint fontos üzenetek a következők:

  • tudományosan megalapozott, hogy ha az oltás mellékhatásokkal rendelkezik és fáj, akkor hat
  • ugyanakkor munkakiesést okozhat épp emiatt, amire a munkáltatóknak is fel kell készülniük
  • két oltást kell felvenni három hét különbséggel a védelemhez, amely 28 nap alatt alakul ki
  • amíg ez nem alakult ki, addig kell a maszkviselés és a távolságtartás is

Omer szerint nem mindegy, mindezt hogyan tudják meg az emberek.

"Ha csak az alagutat látják, de a fényt a végén nem – fogalmazott –, annak tömeges tagadás lesz a vége. El kell mondanunk, hogy ha középtávon így viselkednek, az hosszú távon mennyi előnnyel jár."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×