eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nyitókép: Pixabay

Egy tini felfedezése segíthet a koronavírus elleni harcban

A vírus tüskefehérjéhez kötődni képes molekula felfedezése a fertőzés gyógyításában játszhat kulcsszerepet: a 14 éves Anika Chebrolu 25 ezer dolláros pénzdíjat is nyert felfedezéséért.

Az indiai-amerikai lány felfedezése a koronavírus potenciális terápiáját adhatja: a 3M Young Scientist Challenge-re is benevezett kutatáson díjazott felfedezésben Chebrolu in silico módszer használatával talált rá egy vezető molekulára, amely szelektíven képes kötődni a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéihez. A tinédzser még nyolcadik osztályosként nevezett a versenyre a projekttel, amelynek célja akkor még nem a koronavírus megfékezése volt. Eredetileg az influenzavírus fehérjéihez kötődő molekula keresésére kezdett el kutatni.

"Sok időt töltöttem el járványok, vírusok és gyógyszerkísérletek kutatásával: őrült fordulat volt, hogy mindezek után a saját életemben is megjelent ez a kihívás"

- mondta el Anika Chebrolu a CNN-nek. "A Covid-19 világjárvány mérete és annak a világra gyakorolt drasztikus hatása miatt a mentorommal együtt úgy döntöttem, inkább a SARS-CoV-2 irányába folytatom kutatásomat."

A spanyolnátha a kiindulópont

A fiatal lány azután kezdett a projekten dolgozni, hogy az 1918-as spanyolnátha-járványról olvasott, és megtudta, hogy az influenza azóta is milyen számban szed halálos áldozatokat védőoltások és gyógyszerek ellenére.

Chebrolu következő célja az, hogy a pandémia mobiditásával és mortalitásával foglalkozó kutatókkal és tudósokkal dolgozhasson együtt azon, hogy felfedezése valós gyógymódhoz vezethessen.

"Nyári felfedezésem csepp lehet a tengerben, de ezzek is hozzájárultam erőfeszítéseikhez. Az, hogy gyógyszerfejlesztő szakemberek és virológusok segítségével hogyan tudom továbbfejleszteni ezt a molekulát, meghatározza majd az erőfeszítéseim sikerét" - mondta el.

A jelenlegi terápia

Az amerikai National Institues of Health ajánlásában az enyhe tünetekkel otthon gyógyulók számára nem javasol semmilyen koronavírus-specifikus gyógyszert. A középsúlyos, kórházban kezelt, 94 %-os véroxigénszintnél nem rosszabb adatot produkáló betegek esetén ha a bakteriális tüdőgyulladás vagy szepszis esete fennforoghat, ezekre antibakteriális kezelést javasolnak. Egyes esetekben a vitás megítélésű remdesivir használatát javasolják.

A súlyos, rohamosan romló állapotú betegeknek - akiknek véroxigénszintje 94 %-nál rosszabb, légzésszámuk percenként harminc fölött van, tüdőkapacitásuk felét használják csak - az oxigén mellett remdesivirt vagy remdesivir és dexamethasone használatát javasolják. A már gépi lélegeztetésre is szoruló, kritikus állapotú betegek esetében a dexamethasone használata javallott, a közelmúltban intubáltaknál remdesivirrel kiegészítve.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×