eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
dr. Jakab Ferenc virológus
Nyitókép: Gűth Ervin

Jakab Ferenc: lehet, nem lesz egyetlen hatékony koronavírus-gyógyszer

A virológus azt valószínűsíti, hogy már a jövő év első felében megkezdődhet a vakcinák alkalmazása.

A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője szerint sokan már nem veszik komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást itthon, s azt gondolják, feleslegesek az óvintézkedések. Az eddigi alacsony adatokat nem a felelős magatartással magyarázzák, inkább azoknak a hangoknak hisznek, amelyek szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.

A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat – figyelmeztet a növekedés.hu-nak adott interjúban Jakab Ferenc.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjának vezetője hozzátette: szintén nagy baj az oltásellenesség, pedig ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Kiemelte:

ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt.

A virológus ismertette: már 139 vakcina-fejlesztési projekt zajlik világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik. Ezeknek a teljes kiértékelése hosszabb időt vesz majd igénybe, de az első eredmények ez év végére, a jövő év elejére megszületnek, ami alapján engedélyezni lehet az oltóanyagot, és meg lehet kezdeni a tömeggyártást. Így talán már a jövő év első felében megkezdődhet a vakcinák alkalmazása – fejtette ki.

Az orosz vakcináról azt mondta, hogy a technológia, amelyet használnak, rég óta alkalmazott, így működőképes is lehet, ám osztja azokat az aggodalmakat, hogy még az előtt törzskönyvezték az oltóanyagot, hogy sok emberen kipróbálták volna.

A pécsi laborban 450 hatóanyagot teszteltek, ezek közül öt ígéretes,

mert nagyon jó hatásfokkal tudta laborkörülmények között csökkenteni a vírus fertőzőképességét. Eggyel az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi. Ez az azelasztin nevű hatóanyag, amit egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használnak – tette hozzá.

Jakab Ferenc arról is beszélt, elképzelhető, hogy nem lesz egyetlen hatékony koronavírus-gyógyszer. „A legvalószínűbb, hogy attól függően, hogy a beteg milyen korú, és hogy a fertőzés melyik fázisában van, más-más gyógyszereket kell kapnia együtt, vagy egymás után.”

A virológus szerint a vírus nem változott. Az utóbbi időben azért lehetett több fertőzött a fiatalabbak körében, mert aktívabbak voltak a nyáron. Az iskolakezdéssel nem várható változás abban sem, hogy a 10 év alatti kisgyermekeket ugyanúgy megfertőzi a vírus, mint az idősebbeket, csak ők tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesnek a betegségen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×