INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

régészet

római birodalom

hajó

promóció

eu

limes

Római katonák szállítóhajójának (navis lusoria) másolata Mainzból - illusztráció

Tizenhét évszázada nem látott hajó járja majd a Dunát

Infostart / MTI

A 4. század óta első ízben újra római folyami hajó fog úszni a Dunán 2022-ben a dunai limes uniós támogatással megvalósuló kutatási projektje részeként - jelentette be a kremsi Donau (Duna) Egyetem.

Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió euró (1,1 milliárd forint) európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg korabeli eszközökkel és módszerekkel - írta az MTI az egyetem közleményére hivatkozva. A hajó és korabeli viseletű személyzete fogja népszerűsíteni a Duna menti városokban azt a kutatást, amelynek keretében az egykori Római Birodalom térségbeli határát, a dunai limest vizsgálja majd 10 Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata. Az új projekt célja betölteni a limeskutatásban még meglévő réseket.

A hajó 2022 második felétől horgonyoz különböző Duna parti városokban egy új látványosságként

- közölte az egyetem.

További cél, hogy újabb kísérletet tegyenek a Duna menti határerődrendszer világörökségként való elismertetésére. A limes németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszának elismertetésére tett kezdeményezés tavaly elbukott , az újabb kísérletbe már a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát bevonják, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is.

Nyitókép: FORRÁS: CAROLE RADDATO/COMMONS.WIKIMEDIA.ORG
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018