INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

világörökség

hajógyári-sziget

világörökségi lista

Budapest, 2011. augusztus 12. A budapesti Hajógyári-sziget látképe észak felől a Sziget fesztivál harmadik napján. MTI Fotó: Magócsi Márton

Lekerült a világörökségi listáról egy fontos fővárosi helyszín a szavazás előtt

Infostart

A világörökségről szóló UNESCO-szavazás előtt kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet a kormány - derült ki a pénteki Magyar Közlönyből.

A rendelet nem indokolja meg, hogy a Római birodalom határai – a dunai limes magyarországi szakasza – UNESCO védettségre javasolt helyszínei közül miért az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) kerül le a listáról.

A 32 hektáros sziget területe régészeti védelem alatt áll - írja a Népszava. A legértékesebb maradványa a jelenleg még a 1,5-2 méter mélyen lévő, óriási 8-10 ezer négyzetméteres helytartói palota, mely egyes vélekedések szerint a II. század elején, Hadrianus császár uralkodása idején épült.

2016-ban a kormány úgy döntött, hogy a világörökség része legyen az Óbudai-sziget is. 2018-ban be is nyújtották az erről szóló pályázatot.

A január 31-én beadott pályázat 1500 kilométeren mintegy 98 helyszínt foglal magában, ebből 65 található Magyarországon. A közös nevezésről az UNESCO idén júniusban dönt.

Frissítés: a Magyar Nemzet kormányközeli forrásokból úgy értesült, mert a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné. Hozzáteszik, az Óbudai-sziget jövőbeni hasznosításáról a kormány még nem döntött, de a korhű restauráció lehetőségét mindenképpen nyitva kívánja tartani.

Nyitókép: A budapesti Hajógyári-sziget látképe észak felől. MTI Fotó: Magócsi Márton
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018