eur:
367.76
usd:
342.10
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: MHTT.hu

Kiderült, mi okozza a halpusztulást a Balatonban

Siófokon, Földváron és Fonyódon találkoztak több haltetemmel, a szakemberek szerint nincs szó szennyezésről.

Természetes folyamat a Balatonnál a halelhullás nyáron, hosszú évtizedek óta. A Balatoni Futár júliusi számában olvashatók erről Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatójának szavai, a cikkből a HírBalaton.hu készített összefoglalót.

A szakember szerint tudni kell, hogy jelenleg az átlagos mennyiséggel csökken ily módon a magyar tenger halállománya.

Egy év során több ciklusban is sérülékeny a kopoltyúsok populációja, az első hullám a jégtakaró elolvadásakor van,

a második időszak az ívási terminus. Ilyenkor legyengül a halak szervezete,

különösen a kövek közt ívó keszegek között nagy a pusztulási arány, ilyenkor tehát betegségre, szennyezésre nem kell gyanakodni.

A tó áramlása miatt Siófok környékén van elsődlegesen több haltetem, de Földváron és Fonyódon is többet látni ilyenkor. A halgazdák a tetemeket összegyűjtik, tavasztól őszig két munkatárs csak ezzel foglalkozik, élő kapcsolatban a strandüzemeltetőkkel.

Június 30-ig 821 busával és mintegy 35 ezer darab keszegfélével lett szegényebb a Balaton élővilága, de ez a mennyiség a szakember szerint teljesen elfogadható.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×