eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: MHTT.hu

Kiderült, mi okozza a halpusztulást a Balatonban

Siófokon, Földváron és Fonyódon találkoztak több haltetemmel, a szakemberek szerint nincs szó szennyezésről.

Természetes folyamat a Balatonnál a halelhullás nyáron, hosszú évtizedek óta. A Balatoni Futár júliusi számában olvashatók erről Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatójának szavai, a cikkből a HírBalaton.hu készített összefoglalót.

A szakember szerint tudni kell, hogy jelenleg az átlagos mennyiséggel csökken ily módon a magyar tenger halállománya.

Egy év során több ciklusban is sérülékeny a kopoltyúsok populációja, az első hullám a jégtakaró elolvadásakor van,

a második időszak az ívási terminus. Ilyenkor legyengül a halak szervezete,

különösen a kövek közt ívó keszegek között nagy a pusztulási arány, ilyenkor tehát betegségre, szennyezésre nem kell gyanakodni.

A tó áramlása miatt Siófok környékén van elsődlegesen több haltetem, de Földváron és Fonyódon is többet látni ilyenkor. A halgazdák a tetemeket összegyűjtik, tavasztól őszig két munkatárs csak ezzel foglalkozik, élő kapcsolatban a strandüzemeltetőkkel.

Június 30-ig 821 busával és mintegy 35 ezer darab keszegfélével lett szegényebb a Balaton élővilága, de ez a mennyiség a szakember szerint teljesen elfogadható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×