eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Életveszélyes ötlet lenne az immunitás-útlevél

Több veszélyt is hordoz magában a megoldás, amely koronavírus-fertőzöttség alapján két részre osztaná az embereket.

Több kormány is fontolgatta az elmúlt hetekben az úgynevezett „immunitás-útlevelek” kibocsátását, melynek a lényege, hogy azoknak az emberek, akik immunitást fejlesztettek a koronavírus ellen, visszatérhet az élete a normális kerékvágásba. Azokra pedig, akiknek a szervezetében nem találnak antitesteket a koronavírus ellen, továbbra is szigorú kijárási korlátozások vonatkoznának. Észtország például már viszonylag előrehaladott állapotban van a digitális immunitás-útlevél kifejlesztésében.

Többek közt a Világegészségügyi Szervezet (WHO) is élesen kritizálni kezdte az ötletet, a Nature-ben pedig egy molekuláris biológus és egy bioetikus, Natlie Kofler és Francoise Baylis hosszas cikket írtak, melyben kifejtik aggályaikat az immunitás-útlevéllel kapcsolatosan – amelyet a Portfolio ismertet.

A szakemberek tíz okot sorolnak fel, amely mind az útlevél és az ahhoz kapcsolódó diszkrimináció ellen szól:

  • Egyes kutatások szerint immunitás keletkezik a koronavírus-fertőzésből gyógyultak szervezetében, viszont nincs erről még mindig tudományos konszenzus.
  • Nem minden koronavírusteszt megbízható.
  • Nincs elég teszt ahhoz, hogy mindenkit tesztelni lehessen.
  • Nincs elég koronavírus-túlélő ahhoz, hogy kizárólag ők képezzék a munkaerőt és működőképes maradjon a gazdaság.
  • Nem etikus a gyógyultak megfigyelése.
  • A rendszer növeli az etnikai diszkrimináció kockázatát.
  • Ellentétet épít a Covid-19-re immunisak és a nem immunisak közé.
  • Az „immunitás-útlevelek” tovább fejlődhetnek később olyan kártyákká, melyek minden egészségügyi, genetikai adatot hordoznak, ez pedig újabb diszkriminációs formák előtt nyitja meg a kapukat.
  • A vagyonosabbak könnyebben juthatnának tesztekhez és így útlevelekhez is.
  • Többen önként úgy dönthetnek, hogy megfertőzik magukat a koronavírussal azért, hogy immunisak legyenek, de ezzel nemcsak magukat, hanem másokat is veszélybe sodornak.

A két szakember inkább azt javasolja, hogy a kormányok használják továbbra is a „tesztelés, megfigyelés és elkülönítés” módszerét, és fordítsák az erőforrásaikat a tesztek gyártására és a koronavírus-vakcina fejlesztésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×