INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

koronavírus

fertőzés

egészségügy

kutatás

tudomány

Dél-koreai környezetvédők a koronavírus tüskéit formázó maszkban hívják fel a figyelmet a koronavírus-járvány idejént elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére Szöul belvárosában 2020. március 30-án. A felirat szövege: Közösségi távolságtartás (b), Zsúfolt helyek kerülése.

A koronavírus-fertőzés újabb furcsaságára bukkantak rá kutatók

Infostart

A bennünk lévő vírusok száma nem feltétlenül függ össze a tüneteink súlyosságával - és ez elég szokatlan egy fertőző betegségnél.

Ha magas a vírusszámunk, akkor joggal feltételezhetjük azt, hogy súlyosabb a betegségünk (ahogy ez egy sor betegségénél, például a HIV-fertőzöttségnél így is van). De az új koronavírus-fertőzésnél ezt az összefüggést nem feltétlenül támasztják alá a kutatási adatok. A vírusszám inkább az ember fertőzőképességével áll összefüggésben. Minél több a kórokozó például a garatban, annál több kerülhet ki egy köhögés alkalmával a levegőbe, így annál könnyebben fertőzhet meg a beteg másokat - írta az Index, két kutatást is idézve.

A lombardiai közegészségügyi hatóságok szakemberei által 5000 fertőzött bevonásával végzett vizsgálat például nem talált különbséget a tünetes és a tünetmentes fertőzöttek vírusszámai között. Azon tesztek eredményeiből jutottak erre a következtetésre, amelyeket az igazoltan fertőzött személyek kontaktjain végeztek el.

Ugyanerre a következtetésre jutottak az egyik kantoni kórház orvosai is, akik naponta vettek vírusmintát 94 fertőzött személytől, a tünetek megjelenésétől a vírus teljes eltűnéséig. Ők sem találtak egyértelmű összefüggést az enyhe és a súlyos tüneteket produkálók vírusszámai között.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018