eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: EASA

Kiolvadt egy sziget az Antarktisznál

Újabb látványos példa a klímaváltozás tájformáló hatására a hetedik kontinensél felbukkant földdarab, amit mostantól Sif-szigetnek hívnak az északi mitológia aranyhajú, a szántóföldet megtestesítő istennője után.

Egy korábban ismeretlen szigetet fedeztek fel a héten az Antarktisznál - írta a Space.com híre alapján a 24.hu. Ugyan még mindig jég borítja, de a nagyjából 350 méter hosszú földdarab látványosan kiemelkedik a tengerből, és a talapzatát kőzet alkotja.

A szakértők a területet az északi mitológia egyik istennőjéről nevezték el Sif-szigetnek.

Az Imperial College London kutatója, James Marschalek szerint gránitból áll, és 65 kilométeres körzetben az egyetlen kiemelkedő szikla. A kutatók úgy gondolják, hogy a helyi jég egykor a Pine-szigeti gleccserhez tartozott, a sziget pedig a jégtömeg olvadása miatt került a felszínre.

Ez egyébként a vilg egyik leggyorsabban melegedő térsége, ahol egyre látványosabban olvadnak a jégtömegek és gleccserek. Legutóbb 2020 február közepén a Pine-szigeti gleccserből vált le egy hatalmas, 100 négyzetkilométeres jéghegy, amivel egy időben további 300 négyzetkilométernyi jégfelület szakadt le a parrtól. A nagyságrendek felméréséhez érdemes tudni, hogy Budapest területe például 525 négyzetkilométer volt 2016-ban. A gleccser fogyatkozásáról egyébként az Európai Űrügynökség készített videót a Sentinel 1 műholdak 2019 februárja és 2020 februárja közötti képeiből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×