INFORÁDIÓ 
2019. december 7. szombat
Ambrus

gólya

költöző madár

élelem

Fehér gólyák

Baromfiólba is beköltöznek a lusta gólyák

Infostart

Vannak olyan példányok, amelyek ősszel nem indulnak dél felé, róluk érdemes gondoskodni, de ez nem mindig egyszerű feladat.

Az egyik legelterjedtebb költöző madarunk a gólya, de néhány példány nem indult útnak, a gondozásuk pedig nem egyszerű és veszélytelen feladat. Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának természetvédelmi tájegységvezetője szerint ha a gólya nem tűnik sérültnek vagy betegnek, nincs ok az aggodalomra. Attól azonban mindenkit óva intett, hogy bárki megpróbálja befogni – derül ki a szoljon.hu cikkéből.

Az itt maradók ellensége elsősorban nem a hideg időjárás, hanem az élelemhiány. A legnagyobb segítséget a táplálék biztosítása jelenti. Szívesen elfogadják a csirkehúst, apró halakat, sőt a mezőn akár a rágcsálókat is elcsípik az ínséges időkben. A potya eledelhez könnyű hozzászoktatni őket, arra kell csak ügyelni, hogy az etetés legyen rendszeres. A telelő gólyák egyébként a fészkeikben pihennek, de előfordult már, hogy a baromfiudvar lakóival együtt húzódtak be a meleg ólakba.

Az itt telelő madarak tavasszal némi előnnyel indultak a visszatérőkkel szemben. A vándorlás megannyi veszéllyel jár. Az ellenkezőjére is van példa: a szakemberek ismernek egy európai gólyaállományt, amely egy dél-afrikai húsüzem mellé települt. Nem tértek vissza, a bőséges táplálék és kellemes időjárás megfelelő körülményeket jelentenek számukra.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018