eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Forrás: rakosivipera.hu

Védelmet kap a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb tagja

A rákosi vipera potenciális hazai élőhelyeinek pontosabb feltérképezése és az elterjedési területének ellenőrzése a célja a most indult fajtavédő programnak – mondta az Európai Unió LIFE-projektjének programvezetője.

Fajtavédő program indult a rákosi vipera megmentése érdekében. A kezdeményezést a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb fajának és életterének védelmében indították – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó Halpern Bálint, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa, az Európai Unió LIFE-projekt programvezetője.

A szakember elmondása szerint a magyar gerinces fauna egyik legritkább tagjának érdekében indult védelmi erőfeszítésnek két hasonló uniós finanszírozású etapja volt már. A most induló programmal pedig az a szerencsés helyzet állt elő, hogy újabb ötéves periódust finanszíroz nagy mértékben az Európai Bizottság.

Halpern Bálint arról is beszámolt, hogy Magyarországon hol lehet a rákosi viperával találkozni: "Ritkasága egyik oka, hogy az élőhelyét átalakítottuk. Jellemzően gyepes élőhelyeken fordult elő, a gyepkezelés, a gépi kaszálás viszont hátrányosan érintette az állományát. A 2000-es évek elején, amikorra a teljes kipusztulás fenyegette, komoly erőfeszítésekbe kezdett az állami természetvédelem, valamint a civil szféra" – fogalmazott a szakember.

Megkezdődött például a Rákosivipera-védelmi Központban a tenyésztése, uniós támogatású program keretében. A projekt által pedig mára odáig jutottak, hogy a viperákat szabadon tudták engedni néhány nemzeti parkban.

"Nagyon sok tudás gyűlt össze, és látjuk, hogy mi kell még ahhoz, hogy garantált legyen a faj túlélése hosszabb távon, ennek a komplex és költségigényes intézkedéscsomagját fogalmazták meg egy pályázatban" – magyarázta a programvezető.

Halpern Bálint hozzátette, a most induló programmal igyekeznek a rákosi viperákat kedvezőbb helyzetbe hozni, növelve az élőhelyük kiterjedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×