INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

vipera

kígyó

természetvédelem

védelem

uniós pályázat

mme

halpern bálint

Védelmet kap a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb tagja

Védelmet kap a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb tagja

A rákosi vipera potenciális hazai élőhelyeinek pontosabb feltérképezése és az elterjedési területének ellenőrzése a célja a most indult fajtavédő programnak – mondta az Európai Unió LIFE-projektjének programvezetője.

Fajtavédő program indult a rákosi vipera megmentése érdekében. A kezdeményezést a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb fajának és életterének védelmében indították – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó Halpern Bálint, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa, az Európai Unió LIFE-projekt programvezetője.

A szakember elmondása szerint a magyar gerinces fauna egyik legritkább tagjának érdekében indult védelmi erőfeszítésnek két hasonló uniós finanszírozású etapja volt már. A most induló programmal pedig az a szerencsés helyzet állt elő, hogy újabb ötéves periódust finanszíroz nagy mértékben az Európai Bizottság.

Halpern Bálint arról is beszámolt, hogy Magyarországon hol lehet a rákosi viperával találkozni: "Ritkasága egyik oka, hogy az élőhelyét átalakítottuk. Jellemzően gyepes élőhelyeken fordult elő, a gyepkezelés, a gépi kaszálás viszont hátrányosan érintette az állományát. A 2000-es évek elején, amikorra a teljes kipusztulás fenyegette, komoly erőfeszítésekbe kezdett az állami természetvédelem, valamint a civil szféra" – fogalmazott a szakember.

Megkezdődött például a Rákosivipera-védelmi Központban a tenyésztése, uniós támogatású program keretében. A projekt által pedig mára odáig jutottak, hogy a viperákat szabadon tudták engedni néhány nemzeti parkban.

"Nagyon sok tudás gyűlt össze, és látjuk, hogy mi kell még ahhoz, hogy garantált legyen a faj túlélése hosszabb távon, ennek a komplex és költségigényes intézkedéscsomagját fogalmazták meg egy pályázatban" – magyarázta a programvezető.

Halpern Bálint hozzátette, a most induló programmal igyekeznek a rákosi viperákat kedvezőbb helyzetbe hozni, növelve az élőhelyük kiterjedését.

Nyitókép: Forrás: rakosivipera.hu

Kapcsolódó hang

Fajtavédő program indult a rákosi vipera megmentése érdekében – Halpern Bálint, LIFE-projekt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018