INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

zamárdi

régészet

avarok

Kelendő a zamárdi avarok története

Infostart

Eltűntek, mint az avarok címmel könyv született a Zamárdiban feltárt avarkori temetőről. A kétezer sírt 1971 óta tárják fel a régészek, ez a Kárpát-medence legnagyobb avarkori temetője. A számos feldúlt sír után az elmúlt időszakban érintetleneket is feltártak.

Olvasmányos formában, könnyen érthető nyelvezettel íródott Balogh Csilla régész és Pápai Fruzsina társ­szerző, illusztrátor könyve.

Évente mintegy hetven sírt tártak fel az elmúlt öt évben – mondta Csákovics Gyula polgármester a Sonline kérdésére. Háromszáz sír leletanyagát dolgozza fel a könyv és visszautal régebbi leletekre is.

Az egykori temetkezési helyről korábban csak német nyelven készültek szakmai anyagok.

A település polgármestere elmondta: szívügyének tekinti, hogy minél több ember tudomást szerezzen Somogyország e kincséről, a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű avarkori temetőjéről. Az egykori temetkezőhely feltárását 1971-ben kezdték, azóta több ezer sírt vizsgáltak meg.

A legutóbbi feltárások alkalmával érintetleneket is találtak, amelyekből olyan tárgyi eszközök kerültek elő, amik a Balatonnál egykor élt népcsoportok életmódjára utalnak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018