eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: UNITED LAUNCH ALLIANCE/AFP

Nem tudni, miért kering a Föld körül az űrrepülő

Az Egyesült Államok Légierejének Boeing X-37B típusú űrrepülőgépe még rekordot is döntött azzal, hogy már 718 napja volt Föld körüli pályán.

Az Orbital Test Vehicle névre hallgató küldetés célja szigorúan titkos, de úgy tűnik, valamiért nagyon fontos az amerikai légierőnek, hogy évekig Föld körüli pályán maradó űrrepülője legyen. Ez már az ötödik misszió volt, és mindegyik közel 200 nappal tovább tartott a tervezettnél. Az X-37B-nek nincs emberi személyzete, a lítiumion-akkumulátor mellett gallium-arzenidből készült napelemek hajtják - írja a Qubit.

A légierő hivatalos leírása szerint

az X-37B elsődleges célja újrahasználható űrtechnológiák tesztelése Amerika űrbeli jövője érdekében,

illetve olyan kísérletek végrehajtása, amelyek a visszaszállítás után kielemezhetőek a Földön.

A Daily Beast 2017-es, a légierőhöz közel álló forrásaitól szerzett információi alapján a gépet olyan kísérleti eszközök szállítására tervezték, mint szenzorok, high-tech kamerák és radarok. Brian Weeden, a légierő űrparancsnokságának korábbi tisztje egyetértett azokkal a feltételezésekkel, miszerint egy kémküldetésről van szó. Ezek után nem lehet véletlen, hogy a gép útját korábban követő amatőr csillagászok szerint

az X-37B pályája olyan országokat érintett, mint Észak-Korea, Irán, Irak, Pakisztán és Afganisztán.

Mások szerint a légierő egy Hall-effektusra építő ionhajtómű kifejlesztésén dolgozik, amely a felső légkör levegőmolekuláit használja üzemanyagként, így az ember nélküli űrrepülők és műholdak akár évekig keringhetnek alacsony Föld körüli pályán.

Nem tudni, hogy az X-37B mikor fejezi be jelenlegi küldetését, de a korábbi missziókból kiindulva akár még fél évig keringhet a Föld körül.

Forrás: Boeing
Forrás: Boeing
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×