eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Felfalja a bükkerdőket a klímaváltozás, de lehet, hogy van egérút

Magyarországon is hatással van a fákra a klímaváltozás, több fafaj is korábban hullajtja a lombját, vagy elszárad a csúcsuk. A folyamatot az erdőgazdálkodás átalakításával lehetne megállítani - hangsúlyozta az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, Ódor Péter erdőökológus.

Az elmúlt időszakban egyre inkább érezteti hatását a klímaváltozás, egyre gyakrabbak a szélsőséges időjárási események, így például a nyári aszály is. Ugyanakkor több csapadék hullik télen, illetve hirtelen módon, így a vizet a növények nem tudják hasznosítani.

Ódor Péter erdőökológus, az MTA Ökölógiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az InfoRádióban úgy vélekedett, több fafaj számára Magyarországon is kedvezőtlenebbé vált a klíma.

"A leginkább klímaérzékeny fajnak a bükk tekinthető, ami hegyvidékeink magasabb térszínein, illetve a Nyugat-Dunántúlon Zalában, Vas megyében fordul elő alacsonyabb térszíneken. Ezenkívül a legfontosabbak a tölgyek. A klímaváltozás hatására megfigyelhető egyfajta eltolódás;

ami korábban kifejezetten bükkös klímájú területnek számított, ott a bükk már nem tud annyira felújulni, ezeken a helyeken egyre inkább gyertyánostölgyes, tölgyes zóna foglalja el a helyét.

Gyakorlatilag ezt lehet megfigyelni, hogy a zárt erdők formája is kezd átalakulni" - mondta Ódor Péter.

Arról, hogy gazdálkodási módszerekkel megfordítható-e ez a folyamat, úgy vélekedett, hogy igen, Magyarországon az általános gazdálkodási mód a vágásos gazdálkodás; ez ugyan sokkot jelent az "újulatoknak", mert alapvetően a nyíltabb területeken a klímaváltozás negatív hatásai sokkal fokozottabban érvényesülnek.

"Ezzel szemben van egy másik irányvonal:

a folyamatos erdőborítás melletti gazdálkodás, ahol egy-egy fát vagy kisebb facsoportokat termelnek ki, és ilyen körülmények között az erdő klímapufferoló hatása, ami megvan az árnyékolás révén, tud érvényesülni, a csemetéknek van esélyük felújulni"

- ecsetelte Ódor Péter.

Finoman befolyásolni a fafajösszetételt elmondása szerint úgy lehet, hogy a természetes újulat kínálatát jobban figyelembe veszik.

"Kicsit belenyúlni abba, hogy a szárazabb klímához jobban adaptálódott állomány is megjelenjen a hazai állományban."

Felmerül a fafajcsere lehetősége is az erdők kapcsán, de Ódor Péter sokkal inkább azt pártolja, hogy az őshonos fajok megtartása mellett engedjenek teret a tölgyeknek, más, szárazságtűrő fajoknak - amíg persze van választék az őshonos fákból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×