INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

klímaváltozás

erdő

bükk

Felfalja a bükkerdőket a klímaváltozás, de lehet, hogy van egérút

Felfalja a bükkerdőket a klímaváltozás, de lehet, hogy van egérút

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Magyarországon is hatással van a fákra a klímaváltozás, több fafaj is korábban hullajtja a lombját, vagy elszárad a csúcsuk. A folyamatot az erdőgazdálkodás átalakításával lehetne megállítani - hangsúlyozta az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, Ódor Péter erdőökológus.

Az elmúlt időszakban egyre inkább érezteti hatását a klímaváltozás, egyre gyakrabbak a szélsőséges időjárási események, így például a nyári aszály is. Ugyanakkor több csapadék hullik télen, illetve hirtelen módon, így a vizet a növények nem tudják hasznosítani.

Ódor Péter erdőökológus, az MTA Ökölógiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az InfoRádióban úgy vélekedett, több fafaj számára Magyarországon is kedvezőtlenebbé vált a klíma.

"A leginkább klímaérzékeny fajnak a bükk tekinthető, ami hegyvidékeink magasabb térszínein, illetve a Nyugat-Dunántúlon Zalában, Vas megyében fordul elő alacsonyabb térszíneken. Ezenkívül a legfontosabbak a tölgyek. A klímaváltozás hatására megfigyelhető egyfajta eltolódás;

ami korábban kifejezetten bükkös klímájú területnek számított, ott a bükk már nem tud annyira felújulni, ezeken a helyeken egyre inkább gyertyánostölgyes, tölgyes zóna foglalja el a helyét.

Gyakorlatilag ezt lehet megfigyelni, hogy a zárt erdők formája is kezd átalakulni" - mondta Ódor Péter.

Arról, hogy gazdálkodási módszerekkel megfordítható-e ez a folyamat, úgy vélekedett, hogy igen, Magyarországon az általános gazdálkodási mód a vágásos gazdálkodás; ez ugyan sokkot jelent az "újulatoknak", mert alapvetően a nyíltabb területeken a klímaváltozás negatív hatásai sokkal fokozottabban érvényesülnek.

"Ezzel szemben van egy másik irányvonal:

a folyamatos erdőborítás melletti gazdálkodás, ahol egy-egy fát vagy kisebb facsoportokat termelnek ki, és ilyen körülmények között az erdő klímapufferoló hatása, ami megvan az árnyékolás révén, tud érvényesülni, a csemetéknek van esélyük felújulni"

- ecsetelte Ódor Péter.

Finoman befolyásolni a fafajösszetételt elmondása szerint úgy lehet, hogy a természetes újulat kínálatát jobban figyelembe veszik.

"Kicsit belenyúlni abba, hogy a szárazabb klímához jobban adaptálódott állomány is megjelenjen a hazai állományban."

Felmerül a fafajcsere lehetősége is az erdők kapcsán, de Ódor Péter sokkal inkább azt pártolja, hogy az őshonos fajok megtartása mellett engedjenek teret a tölgyeknek, más, szárazságtűrő fajoknak - amíg persze van választék az őshonos fákból.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Fák és a klímaváltozás - Ódor Péter
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018