INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 24. szombat
Bertalan

hús

rák

kockázat

bélrák

Újabb figyelmeztetés, ezek a húsfélék is kockázatot jelentenek

Újabb figyelmeztetés, ezek a húsfélék is kockázatot jelentenek

Infostart / MTI

Egy új brit tanulmány szerint már a módjával fogyasztott vörös húsok és feldolgozott húsfélék is jelentősen fokozzák a bélrák kialakulásának kockázatát.

Az International Journal of Epidemiology című folyóirat szerdai számában publikált kutatás megállapította, hogy

húsz százalékkal nő a bélrák kockázata annál, aki napi egy szelet bacon helyett három szeletet fogyaszt el.

A kutatók a vizsgálatban csaknem félmillió 40 és 69 év közötti brit férfit és nőt követtek átlagosan 5,7 évig. Ez alatt 2609 embernek lett bélrákja. Minden tízezer emberből, aki napi 21 gramm vörös húst és feldolgozott húsárut fogyasztott, 40-nél diagnosztizáltak bélrákot. Ez az adat 48-ra nőtt azoknál, akik 76 grammot ettek naponta.

Egy szelet bacon 23 gramm feldolgozott húsnak felel meg.

A feldolgozott húsoknál a kockázat 19 százalékkal nőtt meg, ha napi átlag 29 grammot fogyasztott valaki, ahhoz képest, aki átlag 5 grammot evett.

A nem feldolgozott vörös húsokat fogyasztók esetében azok, akik átlag napi 54 grammot ettek, 15 százalékkal nagyobb eséllyel lettek rákosak, mint akik csak napi átlag 8 grammot fogyasztottak.

A brit egészségügyi szolgálat ajánlása szerint napi 70 grammig egészséges a húsfogyasztás.

A bélrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség Nagy-Britanniában. A brit rákkutató intézet, a Cancer Research UK szerint minden 15 férfiból egynél és minden 18 nő közül egynél alakul ki bélrák élete során.

Nyitókép: pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018