A glifozátot az 1970-es évek elején kezdték el gyomirtó szerként használni – tájékoztatott Szigeti Tamás. A WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója az InfoRádiónak elmondta:
ígéretesnek bizonyult, mivel totális gyomirtóként alkalmazható,
fotoszintézisgátló készítmény, így pusztítja el a növényt.
A szakértő hozzátette: ha ügyesen szabályozták az adagolást, akkor volt lehetőség bizonyos mértékű szelektálásra, és egyes növények kevésbé károsodtak tőle. Mégis alapvetően a vetés előtt a legbiztonságosabb használni. A glifozátot ráadásul a napraforgó leveleinek a leszárítására is használják, hogy könnyebben lehessen betakarítani.
Szigeti Tamás hangsúlyozta:
élő természetre előnyös tulajdonságú növényvédő szer nem létezik.
A rákkeltő készítményekkel nagyobb körültekintéssel és ellenőrzéssel kell bánni. A glifozátról évek óta tudni lehet, hogy károsítja a genetikai rendszert, a sejtek örökítőanyagában idéz elő túlburjánzást, de az idegrendszerre is káros.
Ahogy nő a genetikailag módosított vetésterület a világon, olyan ütemben nő a glifozátfelhasználás is. Németországban a Medical Laboratory Bremen 2013-ban 180 önként jelentkező Európai Uniós polgár vizeletében kereste a vegyszer nyomait. A vegyületet a minták 40, bomlástermékét 60 százalékában fedezték fel.
Január óta vizsgálják a vizek glifozáttartalmát,
bár csapvízben nem találtak, felszíni és mezőgazdasági területhez közeli vizekben és élelmiszerekben igen.
Az üzletfejlesztési igazgató kiemelte: a vegyszer felhasználásának jelenlegi mértéke nem jelent problémát, azonban itt meg kellene állni.