eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Egészségügyi veszélyt hordoznak a bolti nyugták

Egy friss kutatás szerint a boltban kapott blokkok 90 százaléka hormonromboló vegyületet tartalmaz, ezért azok vélhetően rákkeltőek. A Biszfenol A vegyület összefüggésbe hozható a meddőség, az autizmus, az elhízás és a kettes típusú diabétesz kialakulásával is - mondta az InfoRádiónak Simon Gergely, a GreenPeace vegyianyag-szakértőjét.

Az anyag akkor vált hírhedté, amikor a 2010-es évek elején nemzetközi kampány indult világszerte, hogy tiltsák be a jelenlétét cumisüvegekben, ismertté vált ugyanis, hogy a polikarbonát műanyagból készült edények rendszeresen tartalmazzák – tájékoztatott a szakértő. A műanyagból nagyobb hő hatására, illetve savas anyaggal érintkezve kioldódik az anyag, ami már kis mennyiségben is beavatkozik a hormonháztartásba. Ez csecsemőkre és állapotos nőkre különösen nagy kockázatot jelent – tette hozzá Simon Gergely.

Az EU-ban, az Egyesült Államokban és Kanadában ki is tiltották az összes, csecsemővel érintkező termékből.

Ugyanakkor minden más, polikarbonát alapú tárgy továbbra is tartalmazza a biszfenol A vegyületet, például szemüvegben vagy CD-ben, illetve a hőpapírokban. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy majdnem az összes bolti bizonylatból és más hőpapírra nyomtatott dokumentumból kerülhet a felhasználókra ez a káros anyag.

A GreenPeace vegyianyag-szakértője kiemelte: a vegyület hosszú távon különböző hormonális változásokért, például

korai serdülés, elhízás, meddőség, születési rendellenességek, viselkedési zavarok, cukorbetegség, asztma, koraszülés és daganatos megbetegedések kialakulásáért tehető felelőssé.

Simon Gergely hozzátette: a vegyületet elkezdték a biszfenol S vegyülettel helyettesíteni, amelyről hamar kiderült, hogy hasonló hatással van az emberi szervezetre.

Ha nem átlátszó műanyag tárgyakat vásárolunk, hanem polipropilén eszközöket, biztosak lehetünk benne, hogy nincs bennük ilyen vegyület.

A bizonylatokat az üzleteknek kell önként kivonniuk, hogy megszabaduljanak az egészségkárosító anyagtól - tette hozzá a szakértő.

  • Egy korábbi kutatás azoknak a terhes nőknek szervezetében mutatott ki kiemelkedően magas biszfenol-koncentrációt, akik pénztárosként dolgoznak, és így gyakrabban érintkeznek a hőpapírral, egy átlagos állampolgárnál elhanyagolható ez a mennyiség.
  • Az unió már vizsgálja, mekkora kockázatot jelent a vegyület, így Simon Gergely nem tartja kizártnak, hogy az EU-n belül korlátozzák a felhasználását.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×