eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dátum nélküli kép a Merkúrról, a Naphoz legközelebb keringő bolygóról. Az Európai Űrügynökség, az ESA és a Japán Űrkutatási Ügynökség, a JAXA közös Merkúr-kutató BepiColombo nevű programjának keretében 2018. október 20-án indítják útnak a két ügynökség egy-egy űrszondáját a Francia Guyanán, Kourou-ban lévő Guyanai Űrközpontból a bolygóhoz. Az európai szonda fejlesztésében magyar tudósok is részt vettek.
Nyitókép: MTI/EPA

Áttörést jelenthetne az űrmérnök szak Magyarországon

Új stratégiát fogadott el a magyar "űripari szereplőket" tömörítő Magyar Űripari Klaszter a Miskolcon megrendezett közgyűlésén. A részletekről Bárczy Tamása, a Miskolci Egyetem anyagtudományi professzora beszélt az InfoRádiónak.

A 2007-ben alakult Magyar Űripari Klaszter (amely a magyar űr-orientált szervezeteket fogja össze és képviseli érdekeiket belföldön és külföldön) elérte eredeti célkitűzéseit, amelyek csúcsa az volt, hogy hazánk 2015-ben belépett az Európai Űrügynökségbe.

A közelmúltban Ferencz Orsolya személyében űrkutatásért felelős miniszteri biztost neveztek ki, ez is mutatja, hogy új kapuk nyílnak meg a magyar űrkutatás és -tevékenység előtt. Az adódó lehetőségekkel pedig, mint Bárczy Tamás, a Miskolci Egyetem anyagtudományi professzora az InfoRádiónak elmondta, élni kell.

"Úgy érezzük, a magyar, űrrel foglalkozó cégek és kutatóintézetek számára olyan kapuk nyílnak meg, amelyeket ki kell használni, felelősségünk, hogy éljünk az új lehetőségekkel" - mondta Bárczy Tamás. Kiemelte: a klaszter célja az együttműködés és a cégek közti információátadás. Emellett a mostani közgyűlésen azt is meg kellett határozni, mit és hogyan szeretnének a következő években elérni.

Mint általános tapasztalatként megfogalmazza, az űripari tevékenységben való fejlődés gátja a nem megfelelő utánpótlás: a képzés és így a szakemberek hiánya.

"Magyarországon és Kelet-Európában nincs igazán űripari képzés, miközben Nyugat-Európában, Japánban, Amerikában számos egyetemen választható az űrmérnök szak"

- mutatott rá. Ez a hiányosság nagy problémát okoz a cégeknek, mert éveik mennek el arra, hogy a fiatal mérnököket felruházzák a megfelelő űripari tudással. Bárczy Tamás elmondta: remélik, hogy lesznek olyan egyetemek, amelyek ebben a munkában részt tudnak vállalni - az első egyeztetések meg is indultak a közelmúltban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×