eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Nem élte túl a találkozást a szigetlakókkal

A világ egyik legelszigeteltebben élő emberi közössége, a szentinelézek megöltek egy 26 éves amerikai férfit, aki hajthatatlan volt abban, hogy megismertesse a törzset Isten igéjével. A szentinelézekről beszélt az InfoRádióban Papp Richárd, az ELTE Kulturális Antropológia Tanszékének docense.

A Bengáli-öbölben található, India felügyelete alá tartozó, 72 km²-es Északi-Szentinel-szigeten a becslések szerint immáron 55 ezer éve élnek a szentinelézek.

Vélhetően ez az utolsó olyan sziget a Földön, amelynek lakosságát nem érte el a civilizáció,

annak ellenére, hogy mindössze 25-30 kilométerre nyugatra fekszik az Andaman és Nicobar szigetcsoport többi részétől.

A szentinelézek eddigi információk szerint más nyelvet beszélnek, mint a környékbeli szigetek őslakói, mindig következetesen elzárkóztak a külvilágtól. Bárkit, vagy bármit, amki vagy ami megközelíti a szigetet, nyílzápor fogad.

Az is elképzelhető, hogy mitológiájukból ered az idegenektől való félelem, de biztosat az antropológusok sem tudnak a törzsről, hiszen közösségüket sohasem kutatták – mondta az InfoRádiónak Papp Richárd kulturális antropológus.

"Az egymásra utaltságból fakadó kooperáció legalább annyira jellemző az emberi közösségekre, mint több esetben a teljes elzárkózás.

Valószínűleg egy olyan elem lehet a mitológiájukban, amely arról szól, hogy a nem ismert személyektől, emberektől, akik a mi területünkre akarnak jönni, félni kell"

- fogalmazott a kutató.

A 26 éves amerikai John Allen Chaunak kamaszkora óta életcélja volt, hogy megtérítse a szentinelézeket. 100 ezer forintnyi rúpiát fizetett, hogy a sziget közelébe vigyék őt indiai halászok.

A gyilkosság után 7 halászt tartóztattak le gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával a hatóságok.

A szigetet ugyanis 5 kilométeres körzetben tilos megközelíteni, a halászok azonban 500-700 méterre a parttól tették ki a fiatal amerikait, aki onnan csónakkal közelített a szigethez. Chau, aki többször is megpróbálkozott a helyiekkel felvenni a kapcsolatot, egyszer lőtt sebekkel, úszva tért vissza a halászokhoz, majd levelet írt a szüleinek és újra visszamerészkedett.

A Guardian cikke idéz a levélből, amelyben a fiatal férfi azt írja: amikor közelebb merészkedett a parthoz körülbelül 6 bennszülött rákiabált, ő megpróbálta visszamondani a hallott szavakat, mire a törzs őrszemei közül többen kinevették. Chau úgy vélte, talán sértéseiket mondhatta vissza, vagy rosszul ejtette a szavakat.

A második partraszállást már nem élte túl: a szentinelézek több nyila is eltalálta, a bennszülöttek a testét behúzták a fák közé.

Papp Richárd szerint a sajtóhírek alapján messzemenő antropológiai következtetéseket nem lehet levonni a történtekből, mégis elgondolkodtató ügyről van szó.

"Elgondolkodhatunk például arról, mit jelent egy másik ember kultúrájának a tisztelete, mit jelent az agresszivitás. Szép dolog-e az, hogy ha jön valaki az országomba és megölöm, szép dolog-e az, hogy nem tartom tiszteletben, hogy valakik nem akarnak befogadni engem."

Nem John Allen Chau az első idegen, akit a szentinelézek megöltek:

2006-ban két, valószínűleg részeg halász csónakja sodródott a szigetre, ők sem élték túl a törzzsel való találkozást.

A halászok holtestét helikopterekkel próbálták kihozni a szigetről, a rotor lefújta a homokot a sekély sírokban eltemetett emberekről - ebből következtetnek arra, hogy nem kannibálok a szigetlakók.

Korábban is láthattak helikoptert a szigetet borító sűrű erdőben élő szentinelézek, hiszen a 2004-es pusztító cunami idején segélycsomagot dobtak le nekik az indiai hatóságok.

Az indiai kormány ugyanis tiltja, hogy bárki a kő eszközökkel és fa nyilakkal rendelkező törzs földjére lépjen, hiszen a számukra ismeretlen betegségek hamar végeznének velük.

Erre mutat az a feljegyzésekből ismert eset is, amikor brit tengerészek az 1800-as évek végén 6 szigetlakót hurcoltak el. A két felnőtt ugyanis megbetegedett és meghalt, a 4 gyereket pedig visszavitték a szigetre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×