eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egzotikus gyümölcs oldhat meg egy nagy problémát

A mangóhéj jelentheti a megoldást a talajokat és vizeket szennyező olajkiömlések problémájára - állítják ausztrál kutatók, akik szerint az egzotikus gyümölcs héjából készült kivonattal fenntartható és környezetbarát módon lehet eltakarítani az olajszennyeződéseket.

A Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei szerint a mangóhéj-kivonat oxidáció révén képes lebontani az olajkiömlésekben lévő mérgező anyagokat, nem hagyva mást maga után, mint tisztított talajt és oldott vasat.

A tanulmányt vezető Biruck Desalegn Yirsaw kiszárított, összezúzott, felforralt és átszűrt mangóhéj felhasználásával hozott létre nanorészecskéket, amelyeket összekevert vas-kloriddal, majd az eleggyel sikerült eltávolítania a méreganyagok 90 százalékát a szennyezett talajból. A kivonat továbbá 99 százalékban eltávolította a mérgező krómot a szennyezett vízből, fenntartható és környezetbarát megoldást kínálva az olajfoltok problémájára.

A szennyezett talajokat jelenleg boránnal (bórhidrid) kezelik vagy érintetlenül hagyják őket.

Yirsaw szerint mivel a mangó héja gazdag bioaktív összetevőkben, ezért felmerült a gondolat, hogy a belőle készülő vas nanorészecskék talán hatékonyabban működnek oxidáció során. A nanorészecskék kitűnően szerepeltek a vizsgálatokban és még egy mesterségesen előállított másolatukat is túlszárnyalva távolították el a mérgező anyagokat az olajfoltokból.

"Amíg a világ továbbra is gazdaságilag és politikailag függ az olajipartól, mint energiaforrástól, addig az olajszennyezések hatásainak orvoslása komoly és állandó feladat marad" - fűzte hozzá a szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×