eur:
392.82
usd:
367.12
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Ezt minden kutyatartónak tudnia kellene

Ezt minden kutyatartónak tudnia kellene

Nem mindegy, hogyan jelzünk a kutyának - íme a tudnivalók.

A kutyák nem látnak olyan jól, mint az ember, a velük folytatott kísérletek mégis emberi látásminőséget feltételeznek. Ha azonban megfordítjuk a kísérletet és az embereknek kell feladatokat megoldani a kutya látásminőségével, már az emberek is nehezebben teljesítenek - mondta el az ELTE Etológiai Tanszékének kísérletéről Pongrácz Péter kutatásvezető, az egyetem docense.

A kutya eredendően ragadozó állat, amely nappal, de gyenge fényviszonyok mellett is mozgó prédára vadászott. A látása ezért nagyobb, mozgó objektumok észrevételére képes, és kisebb részletek vagy nagyon színes dolgok elkülönítésére nem annyira alkalmas, mint az ember látása.

Ráadásul a kutya retinájában csak kétféle csapsejt van, szemben az ember háromféle csapsejtjével. Ezek a sejtek érzékenyek a különböző színekre. A kutya azokat a színeket, amelyeket az ember narancssárgának és pirosnak lát, nem tudja elkülöníteni a zöld és a kék, illetve a sárga tartománytól.

Ezt minden kutyatartónak tudnia kellene

Fontos, hogy a kutyalátás élessége is sokkal rosszabb az emberénél, és így kisebb részleteket már nem olyan jól tud megkülönböztetni, és a kontrasztbeli, fényerőbeli különbségeket is kevésbé érzékeli - hangsúlyozta - Pongrácz Péter.

A kutatásuk első részében Péter András phd-hallgatóval egy számítógépes program segítségével szimulálták, mit lát a kutya. A folytatásban kipróbálták, hogy milyen problémamegoldók az emberek abban az esetben, ha azt a képet látják, amit egy kutya.

"Abból indultunk ki, hogy a kutyákkal az etológusok világszerte folytatnak olyan kísérleteket, amelyekben az állatoknak látás alapján kell feladatokat megoldaniuk. De nem gondolnak arra, hogy a kutyák azt esetleg másként látják" - mondta Pongrácz Péter. Ezért a kísérletünk résztvevőinek is a kutyáknak élőben, a kísérleteken megmutatott feladatot kellett megoldaniuk.

Kiderült: olykor bizony az emberek is nehezen boldogultak a kutya szemével látva. Ha a kísérletvezető fejjel vagy karral mutat, azt még jól látták "kutyaszemmel", de ha olyan finom részletekre kellett figyelni, hogy merre pillantunk, ott az emberek is jelentősen rosszabb teljesítményt nyújtottak, illetve lassabban tudtak csak dönteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×