eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fontos felfedezés az emlékezetről

Hol születik az emlékezet? - erre a kérdésre találták meg mintegy véletlenül a választ a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoportjának munkatársai. Berényi Antal agykutató szerint érdekes azon elgondolkodni, mi történne, ha az emléknyomok áttöltésének hatékonyságát növelni tudnák.

A felfedezés szinte véletlen, mert a kutatócsoport fő profilja az epilepsziakutatás. Ennek keretében olyan agyterületeket próbálunk azonosítani és olyan sejtcsoportokat megtalálni, amelyek különösen ingerlékenyek, mert azt feltételezzük, ezek a leginkább hajlamosak epilepsziás roham kialakítására – mondta Berényi Antal agykutató.

Találtak egy olyan sejtcsoportot a hippokampuszban, amelyet eddig alig vizsgáltak a kutatók. Ez a sejtcsoport az emléknyomokat a rövidtávú memóriából a hosszútávú memóriába "áttöltő" hullámritmusok keletkezéséét felelős – közölte.

A kutatócsoport vezetője kiemelte: azt továbbra sem tudni, hogy miért indulnak ki ezek a ritmusokat, de azt megállapították, hogy mely sejtcsoportok lépnek működésbe legelőször.

A felfedezés révén most már célzottan lehet kísérleteket végezni annak érdekében, hogy ezeket a sejttípusokat befolyásolják, és meg lehet próbálni megfejteni, mi szükséges ahhoz, hogy ezek a sejtek bekapcsoljanak – vélekedett Berényi Antal.

Elismerte, hogy etikai kérdést is felvet, ha az emlékezés pontosságát befolyásolni lehetne. Egyelőre érdekes játék a gondolatokkal az, hogy mi történne, ha az emléknyomok áttöltésének hatásfokát növelni lehetne – fejtette ki.

Az agykutató emlékeztetett arra is, hogy az alvás során szelektál az agy a nap közben megszerzett információk között. Ha minden emlékképet megpróbálnák eltárolni, gyorsan túlterhelnénk az agy kapacitását, így nem feltétlenül célszerű ezt a tökéletességig növelni – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×