eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felfújható szobát tesztelnek az űrhajósok

Kipróbálta hétfőn az első űrhajós a Nemzetközi Űrállomás új, felfújt falú lakómodulját.

Jeffrey Williams amerikai asztronauta a "légpárnás lakosztályt" nem találta túl lakályosnak: hidegnek és sötétnek mondta.

Az angolul Bigelow Expendable Activity Module-nak (Beam) nevezett légfalú lakrészt bő egy hete sikerült felfújni - második próbálkozásra. A henger alakú helyiség négy méter hosszú, átmérője három méter.

A lakómodulba az űrhajósok egy hétig nem léphettek be, míg a zsilipkaput kellően nem szigetelték. A kísérleti szobát a hétfői felderítő belebegés után sem lakják be azonnal, előbb ellenőrző műszereket helyeznek el benne, hogy kiderítsék, az egység megfelelően védi-e lakóit a kozmikus sugárzástól, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, a mikrometeoritoktól, illetve az ugyancsak veszélyesen röpködő űrszeméttől.

A Beam az első, űrhajósoknak szánt felfújható szoba, amelynek mintájára várhatóan jóval nagyobbakat is csatlakoztathatnak majd a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Az új szárnyakban szállást kaphatnak majd űrturisták is. A Beam gyártója, Robert Bigelow egyébként hivatásos "szállásmester", mivel szállodaipari vállalkozó, és emellett vezeti a lakómodult gyártó Las Vegas-i űrhajózási céget.

Bigelow reményei szerint a könnyen szállítható, légfalú szobák később a Holdra, vagy a Marsra utazó űrhajósok elszállásolására is alkalmasak lesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×