eur:
393.93
usd:
369.23
bux:
65900.96
2024. április 23. kedd Béla

Ausztrália magának akarja Cook kapitány hajóját

Még nem is biztos, hogy megtalálták a hullámsírját, de Ausztrália már most magának akarja James Cook angol hajóskapitány Endeavour nevű hajóját, amelynek maradványai után a Rhode Island-i Newport kikötőjének mélyén kutatnak amerikai tengeri régészek.

A víz alatti régészettel foglalkozó Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) munkatársai a múlt héten jelentették be, hogy öt roncsra szűkítették a newporti kikötőben zajló keresést.

Levéltári kutatások alapján a szakemberek korábban arra jutottak, hogy a nagyjából 32 méter hosszú Endeavour annak a 13 hajóból álló flottának a része volt, amelyet a britek elsüllyesztettek 1778-ban az amerikai függetlenségi háború idején, hogy eltorlaszolják a kikötőt. A hajót addigra Lord Sandwichre keresztelték át.

A RIMAP emberei nemrég Londonban őrzött dokumentumok révén azonosították azokat a helyszíneket, ahol annak idején elsüllyesztették a flotta hajóit. A kutatók szerint az Endeavour egy öt hajóból álló roncscsoportba tartozik. A szervezet a tizenháromból eddig kilenc hajó hullámsírját térképezte fel a kikötőben, köztük az említett ötösfogat négy tagjának nyughelyét.

A szakemberek tudják az öt hajó nevét és, amennyiben megtalálják az ötödik helyszínt, akkor 100 százalék lesz az esélye, hogy az Endeavour is meglesz. Amennyiben nem bukkannak rá, akkor 80 százalék az esélye, hogy Cook hajóját a már beazonosított négy hullámsír egyike rejti. A távérzékeléssel gyűjtött adatok ugyan biztatóak, de biztosat csak a búvárok bevetése után tudnak mondani a szakemberek.

Az Endeavour roncsai jogilag Rhode Island államot illetik. Melbourne polgármestere, Robert Doyle azonban már most jelezte, hogy Ausztrália igényt tart a legendás vízi járműre. "Visszaszerezni Cook kapitány Endeavour-jét Ausztrália számára remek ötlet" - mondta hétfőn a polgármester, aki a város Docklands nevű részében állíttatná ki a maradványokat.

"Az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum Endeavour-replikája óriási népszerűségnek örvend és értelemszerűen hatalmas lökést adna Ausztrália turistaforgalmának, ha az eredeti hajót is kiállítanák" - hangsúlyozta Richard Colbeck turizmusért felelős miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×