INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kedvező mellékhatással járhat az agydaganat lézeres kezelése

InfoRádió / MTI
Az agydaganat lézeres kezelésének pozitív mellékhatásaként azonosították amerikai idegsebészek a vér-agy gát lebomlását, ami szerintük új kezelési lehetőségeket jelenthet a halálos betegséggel küzdő páciensek számára.

A vér-agy gát arra hivatott, hogy meggátolja a toxikus molekulák bejutását az agyba, megóvja az idegsejteket ezek káros hatásától. Ugyanakkor ez az "őrző-védő" szolgálat megakadályozza a neurológiai betegségek kezelésére kifejlesztett specifikus molekulák átjutását is.

"Sikerült kimutatnunk, hogy nagyjából négy héttel a lézerterápiát követően a vér-agy gát lebomlik" - mondta Eric Leuthardt, a Saint Louis-i Washington Egyetem idegsebészeti professzora. "Tehát nem csupán a tumorral végzünk, hanem gyakorlatilag megnyitjuk a lehetőséget azelőtt, hogy olyan gyógyszereket és vegyületeket juttassunk be az agyba, amelyek máskülönben nem kerülnének be oda" - tette hozzá a szakember.

Az agydaganat lézeres kezelésének tanulmányozása jelenleg a második klinikai fázisban van, ami azt jelenti, hogy a korábbinál jóval több páciens bevonásával értékelik a módszer hatékonyságát és biztonságosságát.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) által 2009-ben engedélyezett lézertechnológia lényege, hogy egy apró, lézeres végű szonda belülről felmelegíti és elpusztítja a tumort.

A klinikai vizsgálat részeként, a lézerterápiával kezelt pácienseknek doxorubicint adnak, amely egyike a vér-agy gáton legkevésbé áthatolni képes kemoterápiás szereknek. Leuthardt szerint a bejuttatott készítmények "megerősítik az immunrendszert a rák ellen vívott harcban".

A kutatók reményei szerint még idén publikálni tudják az eredményeiket.

A címlapról ajánljuk