eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kedvező mellékhatással járhat az agydaganat lézeres kezelése

Az agydaganat lézeres kezelésének pozitív mellékhatásaként azonosították amerikai idegsebészek a vér-agy gát lebomlását, ami szerintük új kezelési lehetőségeket jelenthet a halálos betegséggel küzdő páciensek számára.

A vér-agy gát arra hivatott, hogy meggátolja a toxikus molekulák bejutását az agyba, megóvja az idegsejteket ezek káros hatásától. Ugyanakkor ez az "őrző-védő" szolgálat megakadályozza a neurológiai betegségek kezelésére kifejlesztett specifikus molekulák átjutását is.

"Sikerült kimutatnunk, hogy nagyjából négy héttel a lézerterápiát követően a vér-agy gát lebomlik" - mondta Eric Leuthardt, a Saint Louis-i Washington Egyetem idegsebészeti professzora. "Tehát nem csupán a tumorral végzünk, hanem gyakorlatilag megnyitjuk a lehetőséget azelőtt, hogy olyan gyógyszereket és vegyületeket juttassunk be az agyba, amelyek máskülönben nem kerülnének be oda" - tette hozzá a szakember.

Az agydaganat lézeres kezelésének tanulmányozása jelenleg a második klinikai fázisban van, ami azt jelenti, hogy a korábbinál jóval több páciens bevonásával értékelik a módszer hatékonyságát és biztonságosságát.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) által 2009-ben engedélyezett lézertechnológia lényege, hogy egy apró, lézeres végű szonda belülről felmelegíti és elpusztítja a tumort.

A klinikai vizsgálat részeként, a lézerterápiával kezelt pácienseknek doxorubicint adnak, amely egyike a vér-agy gáton legkevésbé áthatolni képes kemoterápiás szereknek. Leuthardt szerint a bejuttatott készítmények "megerősítik az immunrendszert a rák ellen vívott harcban".

A kutatók reményei szerint még idén publikálni tudják az eredményeiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×