eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

WHO: van kapcsolat a zikavírus és a mikrokefália között

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az "erős tudományos konszenzusra" hivatkozva csütörtöki jelentésében először állapította meg, hogy összefüggés van a zikavírus-fertőzés és a mikrokefália (kisfejűség) kialakulása között.

A nemzetközi szervezet korábban óvatosan csak úgy fogalmazott, hogy "erős a gyanú" arra, hogy a zikavírus és a mikrokefália kapcsolatba hozható egymással.

"Az orvosi kutatások alapján erős tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus mikrokefáliát, Guillain-Barre-szindrómát (GBS) és más neurológiai betegséget okozhat" - fogalmazott a közlemény.

A dokumentum szerint 13 országból jelentettek az immunrendszert legyengítő és az idegrendszert károsító, akár bénuláshoz vezető GBS-fertőzéses és mikrokefáliás esteket a magzatkorban bekövetkezett zikafertőzés miatt.

Brazíliában, amelyet különösen súlyosan érintett a zikaláz, zikavírus-fertőzés esetén minden tízezredik élveszületésnél fordul elő 2,8 mikrokefáliás eset, míg a nem fertőzöttek körében minden tízezredik élveszületésre 0,6 mikrokefáliás eset jut.

A WHO emlékeztetett arra, egy Francia Polinéziában most elkészült vizsgálat úgy becsülte, hogy minden tízezer zikavírussal fertőzött nő újszülöttje közül 95-öt érint a kockázat, hogy mikrokefáliás lehet.

A tudósok régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×