INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az új háromfős személyzet

InfoRádió / MTI
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szombaton a Föld körüli pályán keringő űrlaboratórium új, háromfős személyzete, köztük Jeff Williams veterán amerikai asztronautával, aki mostani küldetésével az élre tör majd a legtöbb időt az űrben töltő amerikai űrhajósok között.

Az 58 éves, háromszoros nagypapa Jeff Williams mellett Alekszej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska orosz kozmonauták a tagjai az új személyzetnek, amelynek küldetése hat hónapig tart majd.

Ovcsinyinnak ez az első űrrepülése, Szkripocska a második misszióját teljesíti, Williams viszont már negyedszer repül ki az űrbe, és mostani küldetésével már összesen 534 nap űrbéli tartózkodást könyvelhet majd el, amivel megdönti majd Scott Kelly 520 napnyi amerikai rekordját. A világcsúcsot ugyanakkor továbbra is az orosz Gennagyij Padalka tartja, 878 űrben eltöltött nappal.

Az új legénységet szállító Szojuz-TMA-20M típusú űrhajót, amelynek startja az erős szél miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt, helyi idő szerint szombat hajnalban indították útnak a kazahsztáni Bajkonurból, s hat órás út után kapcsolódott az ISS-hez - jelentette az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz.

A Szojuz felületét ezúttal Jurij Gagarinnak, a világ első űrhajósának képe díszíti, tekintettel arra, hogy Oroszország idén április 12-én ünnepli Gagarin 1961-es legendás űrutazásának 55. évfordulóját.

Az újonnan érkezőket az űrállomáson az orosz Jurij Malencsenko, az amerikai Timothy Kopra és a brit Timothy Peake fogadta.

Az ISS pályájának magasságát nemrég emelték meg másfél kilométerrel a Progressz M-29M teherűrhajó hajtóműveinek segítségével, hogy megfelelő feltételeket teremtsenek szombati dokkolásához.

A címlapról ajánljuk