eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Öregíti csillagát egy masszív bolygó

Masszív bolygók arra kényszeríthetik szülőcsillagukat, hogy koruknál jóval idősebb napként viselkedjen, egy ilyen furcsa párost észlelt az amerikai Chandra röntgencsillagászati műhold segítségével.

A palermói csillagászati obszervatórium és a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói eredményeiket az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban ismertették.

A WASP-18 katalógusjelű csillag és bolygója, a WASP-18b a Földtől 330 fényévnyire találhatók. A planéta tízszer nagyobb tömeggel bír, mint a Jupiter, és 23 óra alatt kerüli meg szülőcsillagát. A napjától való kis távolság miatt az égitest a forró Jupiterek kategóriájába sorolható - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Mint a kutatók kiemelték, a WASP-18b az első ismert exobolygó, amely "érettebb" viselkedésre készteti a Naphoz hasonló tömeggel rendelkező csillagát.

"Extrém bolygóról van szó: a forró Jupiterek kategóriájában ez az egyik legmasszívabb égitest, ráadásul azon planéták sorába tartozik, amelyek csillaguktól a legkisebb távolságra keringenek. E paraméterek magyarázzák a páros szokatlan viselkedését" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Ignazio Pillitteri olasz csillagász.

A kutatócsoport modellszámítások és egyéb adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a WASP-18 kora 500 millió és 2 milliárd év között lehet. Asztronómiai szempontból fiatal csillagnak számít, hiszen a közel 5 milliárd éves Napunk élete delén van.

A fiatalabb csillagok sokkal aktívabbak: erősebb a mágneses terük, intenzívebb a röntgensugárzásuk és nagyobb erősségű flereket (kitöréseket) produkálnak. Mindhárom paraméter a csillagok forgási sebességével függ össze, amely az égitestek öregedésével csökken.

A Chandra segítségével kimutatták, hogy a WASP-18 nem bocsát ki röntgensugarakat és más csillagokkal összehasonlítva százszor kisebb az aktivitása, mint ez a korából következne.

A kutatók szerint a masszív bolygó igen erős gravitációja által kiváltott árapályhatás károsíthatta a csillag mágneses mezejét, de hatással volt a napbelső legszélsőbb tartományában, az úgynevezett konvekciós zónában áramló forró gázokra is. A WASP-18 különösen sérülékeny, hiszen a csillagok többségéhez képest lényegesen keskenyebb konvekciós zónával rendelkezik, ezért esetében erősebben érvényesült az árapályhatás.

Mint az asztrofizikusok rámutatnak, az árapályhatással hozható összefüggésbe a WASP-18 szokatlanul magas lítium-tartalma is, ami inkább a fiatal csillagokra jellemző. A csillagok korosodásával, a folyamatos konvekció eredményeként csökken a lítium mennyisége, amely "alászáll" és megsemmisül a magban zajló magfúziós reakciók eredményeként. Amennyiben viszont gyengülnek az anyagáramlási folyamatok, kevesebb lítium semmisül meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×