eur:
388.87
usd:
360.59
bux:
68553.77
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Meghalt az amerikai űrrepülőgép program úttörője

Nyolcvanéves korában pénteken meghalt Henry Hartsfield, a NASA űrrepülőgép-programjának egyik úttörője - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

Amerikai sajtóértesülések szerint hátműtét nyomán fellépő komplikációk okozták az egykori űrhajós halálát.

Hartsfield az amerikai légierő tisztje volt, amikor a NASA-hoz csatlakozva a Hold-program résztvevőjévé vált, ám végül nem vett részt az utazásban. Az űrrepülőgép-program egyik aktív résztvevője volt, a Columbia űrrepülőgép pilótája volt az űrsikló negyedik küldetése során, 1982-ben. Két évvel később a Discovery űrrepülőgép első útján ő volt a legénység parancsnoka.

1985-ben repült a Challenger űrrepülőgéppel is.

Henry Hartsfield társával, Donald Petersonnal 1993-ban Farkas Bertalan űrhajós meghívására részt vett egy budapesti űrhajózási konferencián, amelyen az amerikai űrhajósok az amerikai-orosz űrkutatási együttműködés lehetőségeiről és fontosságáról beszéltek.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×