eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rekordidő alatt jutott el egy Progressz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Rekordidő, az eddig szokásos közel két nap helyett alig hat óra alatt jutott el egy ember nélküli orosz Progressz teherűrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte csütörtökön a Roszkoszmosz orosz űrhajózási hivatal és a NASA amerikai űrkutatási ügynökség.

"A Progressz M-16M teherűrhajó 5 óra 18 (közép-európai idő szerint 3 óra 18) perckor kötött ki az ISS-en" - hangzik az orosz hivatal közleménye. Az űrhajó szerda éjjel 23 óra 35 (közép-európai idő szerint 21 óra 35) perckor indult Bajkonurból. Közel 2,6 tonnányi terhet vitt az űrállomásra: üzemanyagot, oxigént, vizet, élelmet, tudományos eszközöket és ajándékokat az állomáson jelenleg tartózkodó hat - három orosz, két amerikai és egy japán - kozmonautának.

Az eddig példátlanul rövid idő egy új megközelítési és kikötési technikának köszönhető. Az előző hónapban történt már erre kísérlet, de az kudarcot vallott: egy Progressz M-15M július 22-én levált a Nemzetközi Űrállomásról, majd megpróbált újra rácsatlakozni. Ez nem sikerült, és az új dokkolórendszer hibái miatt a kísérletet el kellett halasztani, míg végül a július 29-i újabb próbálkozás sikerrel járt.

Bár Oroszország nem az egyetlen, amely eddig utánpótlást tudott küldeni a mintegy 350 kilométerre lévő ISS-re, jelenleg egyedül képes a küldemények eljuttatására és a legénység felváltására, amióta tavaly nyáron leselejtezték az utolsó amerikai űrrepülőgépet, az Atlantis űrsiklót. Tavaly azonban egy sor probléma jelentkezett az orosz űrszektorban, ami több műhold és más űreszköz elvesztésével járt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×