eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A csípő- és térdprotézis növelheti a szívrohamok kockázatát

A csípő-, illetve térdprotézis beültetése idős betegek esetében növeli a szívroham kockázatát a műtét utáni két hétben - állapították meg egy nemzetközi tanulmány szerint.

A kutatócsoport az Archives of Internal Medicine című szaklapban hozta nyilvánosságra vizsgálata eredményeit. Arief Lalmohamed, a hollandiai Utrechti Egyetem kutatója, a csoport vezetője szerint a csípőprotézis beültetése utáni első két hétben a szívinfarktus kockázata a 25-szörösére nő, míg térdprotézis-műtéteknél ugyanez több mint 31-szeres is lehet.

Az operáció utáni szívroham veszélye különösen magas a 80 éves, vagy annál idősebb embereknél. Ugyanakkor a 60 évesnél fiatalabbaknál ilyen megemelkedett kockázatot nem mutattak ki a szakértők.

A kutatás során 95 ezer páciens kórtörténetét tanulmányozták át, olyan emberekét, akik 1998 és 2007 között Dániában estek át csípő-, illetve térdprotézis-beültetésen. Minden egyes pácienst három azonos nemű és korú olyan emberrel hasonlítottak össze, akiken nem végeztek ilyen műtétet.

A kutatás eredménye szerint az operáció utáni hat héten belül a csípőprotézises műtétek esetében 200-ból egy, míg a térdprotézisek beültetése után 500 betegből egy kapott szívrohamot.

Az ugyan nem derült ki egyértelműen, hogy a csípő- és térdprotézis beültetése idézte volna elő a szívrohamokat, de a szakemberek szerint ésszerű azt gondolni, hogy van szerepük abban. A csontok vágása rögöket idézhet elő a csontvelőben, különösen csípőprotézis műtét esetében - mutattak rá a szakemberek.

A műtét során vérveszteség és oxigénhiányos állapot is felléphet. Ezekről a műtéti stressztényezőkről köztudott, hogy növelik a szívroham kockázatát - hangoztatta Lalmohamed.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×