INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Károsak a cigaretta adalékanyagai

InfoRádió / MTI
A cigarettában lévő adalékanyagok, mint a mentol vagy a tartósítószerek nagyon egészségkárosítóak.

Ezek az anyagok megnövelik a cigarettafüstben lévő olyan rákkeltő kemikáliák, mint az arzén, a kadmium, ólom és a formaldehid mennyiségét - írja egy nemzetközi kutatócsoport a PLos Medicine című szaklapban megjelent tanulmányában.

Ezzel rácáfoltak egy dohánykonszern megbízásából készített vizsgálat eredményeire, melyek szerint nem egészségkárosítóak a cigaretta adalékanyagai.

Stanton Glantz, a Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai még egyszer kiértékelték azokat a dokumentumokat, amelyek egy panasztétel kapcsán kerültek nyilvánosságra. Cikkükben azzal vádolják a Philip Morrist, hogy elemzésüknél megkerülték a tudományos szabványokat, illetve hogy utólagos változtatásokat hajtottak végre az eredményeken.

A dohánykonszern írásbeli állásfoglalásában visszautasította a vádakat. Az adalékanyagok, beleértve a mentolt is, nem növelik meg a "cigaretták eleve meglévő toxikusságát". Véleményük szerint ezt az eredeti tanulmány mellett más szakemberek által ellenőrzött, átfogó vizsgálatok is alátámasztják.

A címlapról ajánljuk