INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Jó hír a mamutok kedvelőinek

InfoRádió / MTI
Jó állapotban őrződött meg a csontvelő a Szaha Köztársaságban (Jakutföldön), Batagaj közelében augusztusban előkerült mamutcombcsontban - erősítették meg japán és orosz kutatók, akik szerint így lehetségessé vált a tízezer éve kihalt ormányos klónozása.

A globális felmelegedés következtében Jakutföldön olvadó félben van az örökké fagyott talaj, ahonnan több mamuttetem is előkerült. A korábbi leleteknél a fagykárosította a sejtmagokat, vagy ha jó állapotban is maradtak fenn a szövetek, a további szakszerűtlen tárolás tette tönkre a sejteket.

A mostani esetben viszont úgy tűnik, hogy biológiailag aktív sejtmagokat nyerhetnek ki a fagyott csontvelőből - állapították meg a tudósok, amikor november 13-án szétfűrészelték a combcsontot.

A Szaha Köztársasági Mamutmúzeum és a japán Kinki Egyetem kutatói 2012-ben indítják a gyapjas mamut "feltámasztását" célzó projektet. A csontvelőből nyert sejtek magjával helyettesítik az elefántpetesejt magját, ily módon az embrió a mamut génállományát hordozza majd. A petesejtet beültetik az elefánt méhébe, mivel a két faj rokonságban van.

Iritani Akira professzor, a japán kutatócsoport vezetője szerint a fényképek alapján a csontvelő elég jó állapotban van ahhoz, hogy jó eséllyel próbálkozzanak a gyapjas mamut klónozásával. A japán kutatócsoport pedig megpróbál elefántpetesejteket biztosítani a kutatáshoz, noha a professzor véleménye szerint a feladat nem ígérkezik egyszerűnek.

A címlapról ajánljuk