eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Izlandon is áldoztak embert

Pogány sírok feltárása Izland északkeleti részén alátámasztani látszik azt a feltevést, hogy ezer évvel ezelőtt, a kereszténység felvétele előtt rituális emberáldozatok színhelye volt a szigetország.

Az archeológusok egy L-alakú tőzegfalat tártak fel, amelynek réseiben emberi koponyacsont-töredékeket, egy macska állkapocscsontját, valamint egyéb csontokat találtak - olvasható a The Iceland Review honlapján.

A fal mellett egy parányi sír is napvilágra került, amelyben egy újszülött gyermek földi maradványai voltak.

Lilja Pálsdóttir régész szerint nem lehet biztonsággal állítani, hogy rituális emberáldozatról van szó.

"Elterjedt szokás volt, hogy a falrésekbe áldozati adományokat rejtettek. Ez a gyakorlat honos volt a rómaiak körében is, akik egy új ház építésekor újszülöttek csontjait helyezték el a falakban. Egyelőre semmi biztosat sem mondhatunk a leletről, bár a csontok összetétele érdekes" - magyarázta Lilja Pálsdóttir, hozzátéve, hogy keveset lehet tudni a korabeli izlandi rituális emberáldozási szokásokról.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×