eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hogyan "gesztikulálnak" a hollók?

Német megfigyelések szerint a hollók csőrükkel, szárnyaikkal "magyaráznak" társaiknak - ez az első eset, amikor a főemlősökön kívül más vadon élő állatoknál is megfigyelték a "gesztikulálás" képességét.

A Max Planck Ornitológiai Intézet kutatóinak vizsgálatairól a Nature Communications című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A kutyákat és más állatokat is meg lehet tanítani arra, hogy "gesztusok" segítségével "rámutassanak" különböző tárgyakra. Természetes körülmények között azonban e képességet csak legközelebbi rokonainknál, a főemlősöknél figyelték meg eddig - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

"Az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy mennyire intelligensek a hollók, a varjak és a szarkák, jóval okosabbak, mint a madarak többsége, de a főemlősöket is túlszárnyalják némely vonatkozásban" - magyarázta a kutatásokat irányító Simone Pika.

Az ornitológusok, hogy kiderítsék, képesek-e a hollók gesztusokkal kommunikálni, az ausztriai Grünauban, a Cumberland természetvédelmi parkban (Cumberland Naturtiepark) élő populációjukat figyelték meg. Minden egyes madár egyéni azonosítót kapott, hogy könnyebb legyen az ornitológusoknak nyomon követni őket.

A kutatók észlelései szerint a hollók csőrüket kézként használják, hogy felmutassanak társaiknak különböző tárgyakat - mohát, kődarabkákat vagy kis gallyakat. Ezeket a gesztusokat többnyire az ellenkező nem egyedeinek szánták, s a "megszólítottak" gyakran vették az üzenetet, rápillantottak az ominózus tárgyra.

A hollók sokszor úgy is kommunikáltak egymással, hogy összeérintették a csőrüket, vagy közösen "forgattak" valamilyen tárgyat.

A kutatók szerint a gesztusok a potenciális partner érdeklődését hivatottak felkelteni, vagy egy már meglévő kapcsolatot erősíteni.

Simone Pike kollégáival folytatja a kutatásokat, hogy megismerje a hollók esetleges más gesztusait is, valamint azok jelentését. Az ornitológusok szerint az emberi nyelv kialakulásának rejtélye csak az állatvilág kommunikációs rendszereinek feltérképezésével oldható meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×