INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hogyan "gesztikulálnak" a hollók?

InfoRádió / MTI
Német megfigyelések szerint a hollók csőrükkel, szárnyaikkal "magyaráznak" társaiknak - ez az első eset, amikor a főemlősökön kívül más vadon élő állatoknál is megfigyelték a "gesztikulálás" képességét.

A Max Planck Ornitológiai Intézet kutatóinak vizsgálatairól a Nature Communications című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A kutyákat és más állatokat is meg lehet tanítani arra, hogy "gesztusok" segítségével "rámutassanak" különböző tárgyakra. Természetes körülmények között azonban e képességet csak legközelebbi rokonainknál, a főemlősöknél figyelték meg eddig - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

"Az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy mennyire intelligensek a hollók, a varjak és a szarkák, jóval okosabbak, mint a madarak többsége, de a főemlősöket is túlszárnyalják némely vonatkozásban" - magyarázta a kutatásokat irányító Simone Pika.

Az ornitológusok, hogy kiderítsék, képesek-e a hollók gesztusokkal kommunikálni, az ausztriai Grünauban, a Cumberland természetvédelmi parkban (Cumberland Naturtiepark) élő populációjukat figyelték meg. Minden egyes madár egyéni azonosítót kapott, hogy könnyebb legyen az ornitológusoknak nyomon követni őket.

A kutatók észlelései szerint a hollók csőrüket kézként használják, hogy felmutassanak társaiknak különböző tárgyakat - mohát, kődarabkákat vagy kis gallyakat. Ezeket a gesztusokat többnyire az ellenkező nem egyedeinek szánták, s a "megszólítottak" gyakran vették az üzenetet, rápillantottak az ominózus tárgyra.

A hollók sokszor úgy is kommunikáltak egymással, hogy összeérintették a csőrüket, vagy közösen "forgattak" valamilyen tárgyat.

A kutatók szerint a gesztusok a potenciális partner érdeklődését hivatottak felkelteni, vagy egy már meglévő kapcsolatot erősíteni.

Simone Pike kollégáival folytatja a kutatásokat, hogy megismerje a hollók esetleges más gesztusait is, valamint azok jelentését. Az ornitológusok szerint az emberi nyelv kialakulásának rejtélye csak az állatvilág kommunikációs rendszereinek feltérképezésével oldható meg.

A címlapról ajánljuk